Uoči vatikanske konferencije o suradnji između laika i svećenika, voditelj vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život, kardinal Kevin Farrell, govorio je o važnosti osnaživanja laika bez da ih se “klerikalizira”, prenosi Crux.

Obraćajući se novinarima, kardinal Farrell, istaknuo je važnost “suodgovornosti” između klera i laika, rekavši kako ona ne znači “da laici u Crkvi moraju postati klerici, a da klerici moraju postati laici.”

Američki je kardinal istaknuo kako postoje mnogi apostolati “za koje svećenici nisu kvalificirani, a laici jesu,” te upozorio na ograničavanje rada laika unutar Crkve samo na poslužiteljske uloge.

“Laici imaju mnogo više za ponuditi od pukih funkcija, poput biskupijskih računovođa,” rekao je Farell, dodavši da još uvijek postoji potreba da se dođe do “mnogo dubljeg značenja onoga što znači biti suodgovoran u Crkvi.”

Kardinal je istaknuo tečajeve priprave za brak kao na područje u kojem bi laici općenito bili kvalificiraniji za vodstvo od svećenika.

“Osobno mislim da su zaručnički tečajevi u mnogim dijelovima svijeta i Crkve potpuni promašaj”, rekao je, izrazivši svoje uvjerenje da bi programe pripreme za brak “mnogo bolje provodili bračni parovi”.

Svećenici koji parovima održavaju jednodnevnu pripravu neposredno prije vjenčanja, kao što se događa na mnogim mjestima, ne pomažu ljudima „da rastu u ljubavi jedni prema drugima, niti im pomažu rasti u poteškoćama s kojima se suočavaju u životu, kao bračni par”, istaknuo je američki kardinal.

Vatikanska konferencija “Pastiri i vjernici laici pozvani na zajednički hod”, na kojoj će se govoriti o spomenutim, i brojnim drugim temama, održat će se u novoj Sinodalnoj dvorani u Vatikanu od 16. do 18. veljače.