Papa Franjo predmolio je početne retke molitve za Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba u videu objavljenom YouTube kanalu Vatican Newsa. Svetom Ocu su se u molitvi pridružili muškarci i žene diljem svijeta, među njima i mons. Laurent Noël, koji je sa 101 godinu najstariji biskup na svijetu, prenosi Vatican News.

Sam sadržaj molitve, između ostaloga, ističe zahvalnost Gospodinu za sve blagoslove koje su starije osobe primile kroz život – dugi život, obitelj, radosti i poteškoće, za ostvarene i još neostvarene snove. “Povećaj, Gospodine, moju vjeru, učini me kanalom svog mira, nauči me da prigrlim one koji pate više od mene, da nikad ne prestajem sanjati i da pričam o svojim čudima novim naraštajima”, napisano je u molitvi, kao i molba da Gospodin zaštiti i vodi Papu i Crkvu te za okončanje pandemije, ratova i za utjehu siromasima.

Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba slavi se 25. srpnja misom koju u bazilici Svetoga Petra u 10 sati prevodi predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella. Prisutni će biti i bake i djedovi u pratnji unuka, a među njima su i oni koji će prvi put izaći iz svojih domova nakon više od godinu dana izolacije zbog pandemije. Na kraju mise predviđeno je da mladi poklone okupljenim bakama, djedovima i starijim osobama cvijet s geslom Prvoga svjetskoga dana – “Ja sam s vama u sve dane“.

Proslave Prvoga svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba održat će se 25. srpnja u biskupijama diljem svijeta. Dikasterij povodom toga dana poziva sve, napose mlade, neka proslave Svjetski dan posjetom djedova, baka i starijih osoba. Uostalom, i na takav se način prema odredbi Apostolske pokorničarne može dobiti potpuni oprost te posjetom, bilo uživo ili virtualno, može biti prilika i za zajedničko izgovaranje molitve koja je predstavljena.