Osim toga, dok ratovi pogađaju samo neke dijelove svijeta, proizvodnja i prodaja oružja odvija se u drugim zemljama koje se potom ne žele brinuti o izbjeglicama; ne žele i ne prihvaćaju izbjeglice koje takvi sukobi stvaraju.

Istinski je razvoj uključiv, plodan i usmjeren prema budućnosti, dok svijet danas svakim danom sve više pripada eliti i sve je okrutniji prema isključenima – rekao je papa Franjo u video poruci povodom pripreme za predstojeći Svjetski dan migranata i izbjeglica koji će se održati 29. rujna, na temu: „Ne radi se samo o migrantima“. Odjel za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, za srpanj predlaže podtemu: „Radi se o tome da nikoga ne isključujemo“.

Komunikacijska kampanja Odjela za migrante i izbjeglice svaki mjesec nudi razmišljanja, dubinsku analizu i materijale za promicanje pastoralnih aktivnosti na temu Svjetskog dana migranata i izbjeglica, suočavajući se s raznim temama pomoću različitih tekstova i slika. Prve tri obrađene podteme bile su: „To su i naši strahovi“; „Radi se o ljubavi“ i „Radi se o našoj humanosti“.

Nažalost zemlje u razvoju nastavljaju iscrpljivati svoje najbolje prirodne i ljudske izvore u korist nekoliko povlaštenih tržišta – rekao je Papa i istaknuo – Osim toga, dok ratovi pogađaju samo neke dijelove svijeta, proizvodnja i prodaja oružja odvija se u drugim zemljama koje se potom ne žele brinuti o izbjeglicama; ne žele i ne prihvaćaju izbjeglice koje takvi sukobi stvaraju.

Često se govori o miru, no oružje se prodaje. Možemo li govoriti o licemjerju na tom području? Posljedice uvijek trpe mali, siromašni i najugroženiji koje se spriječava da sjednu za stol i kojima se ostavljaju samo mrvice od gozbe. Isključivi razvoj čini bogate bogatijima i siromašne siromašnijima, a istinski razvoj u svijetu promiče integralni rast muškaraca i žena, brinući se za buduće generacije – zaključio je Sveti Otac u video poruci.

It is Not Just About Migrants. It’s about not excluding anyone

“Let’s boldly take the initiative, go out to others, seek those who have fallen away, stand at the crossroads and welcome the outcast whom we ourselves as a society are excluding.”

Vatican News | Bitno.net