Foto: www.newsva.it

„Svaka je obitelj stanica društva, ali velika je obitelj bogatija, životnija stanica i država ima sve razloge ulagati u nju!“, istaknuo je papa Franjo prilikom susreta s udrugom velikih obitelj u dvorani Pavla VI., u nedjelju, 28. 12 .2014. „Vidi se da volite obitelj i život! Lijepo je na tome zahvaljivati Gospodinu danas, kada slavimo Svetu Obitelj“, rekao je.

„Došli ste s najljepšim plodovima vaše ljubavi. Majčinstvo i očinstvo Božji su dar, ali na vama je prihvatiti ga, diviti se njegovoj ljepoti i učiniti da sjaji u društvu. Svako je vaše dijete jedinstveno stvorenje, koje se u ljudskoj povijesti više nikada neće ponoviti. Kada se shvati da je svatko plod Božjega htijenja, ostajemo zadivljeni pred djetetom kao velikim čudom! Ono je čudo koje mijenja život!“, naglasio je Papa.

Obrativši se djeci, Papa je istaknuo da su svi oni plod Božje ljubavi; jedinstveni, ali ne sami. Djeca u velikim obiteljima spremnija su na bratsko zajedništvo već od djetinjstva, a u svijetu koji je često označen egoizmom, velike su obitelji škola solidarnosti i razdiobe, na korist čitavoga društva.
Djeca su plodovi „obiteljskoga stabla“; dobri su plodovi kada stablo ima dobre korijene – bake i djedovi – i dobro deblo, to jest, roditelje – nastavio je Sveti Otac. Čovječanstvo je poput šume u kojoj dobra stabla rađaju solidarnošću, zajedništvom, vjernošću, podrškom… Velike obitelji nada su društva i zato su bake i djedovi važni: dragocjena prisutnost, kako zbog praktične pomoći, tako i zbog odgojne potpore. U tolikim su europskim zemljama upravo bake i djedovi djeci bili prenositelji vjere.

Obraćajući se roditeljima, papa je Franjo izrazio zahvalnost za njihovu ljubav prema životu, o kojem brinu od njegova začeća do naravne smrti, „čak i u poteškoćama i naporima života, u kojima vam, nažalost, javne ustanove uvijek ne pomažu“, već sve ostaje na riječima. Primijetivši niski natalitet Italije, pozvao je državne institucije da im izdašnije pomažu.

Papa je podsjetio i na apostolsku pobudnicu sv. Ivana Pavla II., Familiaris consortio, gdje se ističe kako obitelji imaju preuzeti odgovornost za preobrazbu društva, jer će u suprotnom postati žrtve istih onih zala koja ravnodušno promatraju. Zadatak je stoga obiteljskih udruga promicati u društvu i u državnim zakonima vrijednosti i potrebe obitelji, zaključio je Sveti Otac.

„Uvijek zahvaljujem Gospodinu kada vidim da su očevi i majke brojnih obitelji, zajedno s djecom, aktivni u životu Crkve i društva“, dodao je na kraju Papa, uvjeravajući ih u svoju molitvenu blizinu, osobito obiteljima koje su najviše pogođene ekonomskom krizom. Podsjetivši prisutne da im je on pomalo poput djeda, zamolio ih je da mole za njega te im udijelio svoj blagoslov.

RV