Glavni vatikanski državni tužitelj u srijedu je na suđenju Giovanniju Angelu Becciuu zatražio da se kardinala osudi na sedam godina i tri mjeseca zatvora. Uz to, tužiteljstvo traži zapljenu više od 14 milijuna eura zbog Becciuovog navodnog lošeg upravljanjem sredstvima Svete Stolice.

Kardinal rodom sa Sardinije optužen je za pronevjeru, zlouporabu položaja i nekoliko drugih krivičnih djela povezanih s financijskim ulaganjima koja su prema mišljenju tužitelja oštetila Vatikan, a u korist Becciuove obitelji.

Suđenje je kulminacija višegodišnje istrage vezane za kupnju investicijske nekretnine u Londonu u iznosu od 350 milijuna eura koja je u fazama tekla od 2014. do 2018.. Vatikan tvrdi da je posao bio problematičan i osmišljen kako bi se iz Državnog tajništva izvukli milijuni eura. S druge strane, Becciu tvrdi da je kupnja nekretnine u Londonu bila provedena po prihvaćenoj praksi.

Vatikanski tužitelj Alessandro Diddi osim za Becciua zatražio je zatvorske kazne i za druge optuženike u suđenju, uključujući 13-godišnju kaznu za Fabrizija Tirabasija, bivšeg službenika u administrativnom odjelu Državnog tajništva. Uz zatvorske kazne, tužitelj je zatražio oduzimanje ukupno 462 milijuna dolara od 10 optuženih u slučaju.

Diddi smatra da je stroga kazna potrebna kao naknada za “mnoge zločine protiv imovine Svete Stolice”.

Osim zbog kupovine londonske nekretnine na kojoj je, prema Pillarovoj analizi, Vatikan izgubio više od 100 milijuna eura, Becciuu se sudi i zbog optužbi da je pronevjerio stotine tisuća eura crkvenih sredstava i predao ih članovima svoje obitelji koji su ih navodno potrošili u dobrotvorne svrhe. Vatikanski i talijanski tužitelji sada provjeravaju jesu li novci bili utrošeni prema izrečenoj namjeni.

Kardinalova obrana tvrdi da je Becciu uvijek bio „odani sluga Crkve“, te kako njihov klijent ne zaslužuje „niti jedan dan zatvora“.

Saslušanja će se nastaviti u rujnu, a odluka suda se očekuje do kraja godine.