Vatikan je ugasio dva katolička udruženja u Italiji nastala iz zajedničkog pokreta, nakon što je utvrđeno da navodne nadnaravne objave koje je dobila njihova utemeljiteljica nisu autentične, prenosi CNA.

Kongregacija za nauk vjere naredila je apostolsku vizitaciju udruženjima Movimento Apostolico i Maria Madre della Redenzione prošle godine nakon što je zaprimila brojne prigovore na način njihovog vođenja i “duboke podjele” među članovima.

Kao rezultat analize događanja Kongregacija za nauk vjere je zajedno s Kongregacijom za kler i Dikasterijem za laike, obitelj i život ugasila spomenuta udruženja dekretom od 10. lipnja kojeg je odobrio papa Franjo.

Movimento Apostolico osnovan je 1979. u nadbiskupiji Catanzaro-Squillace, na temelju navodnih nadnaravnih objava danih Mariji Marino.

Pokret je dobio formalno odobrenje kao privatno udruženje vjernika 2001. godine. S njime povezano javno udruženje vjernika, Maria Madre della Redenzione, utemeljeno je kasnije i odobreno od strane lokalne Crkve 2011. godine.

Movimento Apostolico se proširio Italijom, a posao je prisutan i u Švicarskoj, Njemačkoj, Republici Kongo, Kamerunu, Madagaskaru, Indiji, Beninu i Ekvadoru.

Vatikan je u svojem dekretu od 10. lipnja naveo kako “nema elemenata koji bi se pripisali nadnaravnom porijeklu u navodnom fenomenu iz kojeg je pokret nastao, te se, štoviše, može doći do moralne sigurnosti da je riječ o osobnim iskustvima osnivačice čiji se izvor ne može naći u nadnaravnom djelovanju”.

U svojem je dekretu Vatikan spomenuo i ozbiljne podjele u nadbiskupiji Catanzaro-Squillace, posebice među svećenicima koje su izazvane aktivnostima pokreta Movimento Apostolico.

Navedeno je i kako osnivačka karizma nije originalna, te da su tekstovi, formacija i propovijedanje unutar pokreta obilježeni “doktrinarnom površnošću”.

Prema tekstu dekreta, vizitacija je uočila i institucionalne manjkavosti, posebice po pitanju vođenja i upravljanja financijama. Utvrđena je “prisutnost praksi koje štete potrebnom razdvajanju između područja upravljanja udruženjem i područja savjesti njegovih članova”.

Apostolska vizitacija je provedena između listopada 2020. i travnja 2021. godine od strane umirovljenog nadbiskupa Ignazija Sanne i dvojice profesora emeritusa Lateranskog sveučilišta: moralnog teologa vlč. Maura Cozzolija i kanonskog odvjetnika vlč. Agostina Montane.

Nadbiskup Catanzaro-Squillace Vincenzo Bertolone objavio je odluku Vatikana 29. lipnja na blagdan svetog Petra i Pavla.

Nakon što je pročitao tekst dekreta, nadbiskup je dao osobno razmišljanje u kojem je pozvao sve da prihvate odluku Svete Stolice “u duhu vjere i poslušnosti”.

Bertolone je kazao kako “dobro koje su učinili mnogi poklonici duhovnosti Movimenta Apostolica neće propasti: mnogi ljudi privedeni su bliže kršćanskom životu i vjeri, mnogi duhovni pozivi su otkriveni i očuvani, mnogi su aktivno prisutni u vođenju župnih aktivnosti”.

Potaknuo je one koji su povezani s ugašenim pokretom da ostanu blizu Crkvi, navevši kako “svaki autentični katolik ima osjećaj nježne pobožnosti prema Crkvi”.

“Svaki pravi katolik govori sa svetim Ciprijanom i svetim Augustinom: ‘Nitko ne može imati Boga za Oca, ako nema Crkvu za Majku’”, rekao je Bertolone.