Na brifingu za medije o Papinom putovanju u Marseille u prigodi trećega izdanja Mediteranskih susreta, ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni objasnio da će pozornost biti posvećena fenomenu migracija te ekumenskoj i međureligijskoj dimenziji. Nije isključen ni osvrt na klimatske promjene, prenosi Vatican News.

Tu je luka koja simbolizira njegov kozmopolitski karakter. Tu je Mediteran koji spaja narode, nacije i kulture i koji ističe njegovu urođenu sklonost prihvatu. Tu je i Notre Dame de la Garde, bazilika posvećena Gospi od Straže, izgrađena na visini od više od 160 metara, koja poziva na vjeru i vjersku toleranciju. To je identitet Marseillea, francuskoga grada u kojemu će papa Franjo biti 22. i 23. rujna kako bi zaključio treće izdanje Mediteranskih susreta.

Prvi papa koji odlazi u Marseille

Predstavljajući 44. Papino međunarodno putovanje na uobičajenom brifingu za novinare, Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, kazao je da je to prvi put, barem u modernom dobu, da jedan papa ide u Marseille. Istaknuo je da povijest govori kako je taj grad tijekom vremena obogatila prisutnost raznih populacija. Njegov je identitet raznolik i nastavlja se obogaćivati francuskom poviješću i migracijama u koje je uključen – napomenuo je Bruni.

Putovi mira i integracije

Nije stoga slučajno da je Marseille domaćin ovogodišnjih Mediteranskih susreta, na kojima sudjeluju biskupi i vjerski poglavari iz svih zemalja Sredozemnoga mora, a kojima valja pridodati 120 mladih i raznih organizacija i udruga građanskoga društva. Svrhu je okruglih stolova, susreta promišljanja i molitve, umjetničkih i kulturnih priredbi, objasnio sâm papa Franjo u podnevnom nagovoru u nedjelju, 17. rujna. Promicati putove mira, suradnje i integracije s posebnom pozornošću na pojavu migracija – rekao je Papa. Sve se odvija na tragu dvaju prethodnih susreta održanih u Bariju 2020., te u Firenci 2022. godine.

Dijalog i dijeljenje

Ekumenska i međureligijska dimenzija bit će prisutna već prvoga dana Papina posjeta, kada će se održati zajednički trenutak sabranosti u blizini spomenika posvećenoga mornarima i migrantima nestalima u moru – objasnio je Bruni. Osim migracija i prihvata izbjeglica, još je jedna vruća tema koju se ne može zanemariti i koja bi mogla biti obuhvaćena govorima pape Franje. To je tema okoliša – dodao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Naravno, Mediteran je mjesto gdje se jako osjećaju klimatske promjene do kojih je došlo posljednjih godina.

Poruka Francuskoj i Europi

Matteo Bruni je također napomenuo da bi Papa iz Marseillea mogao uputiti koju misao cijeloj Francuskoj pozivajući se također na život njezinih brojnih svetaca, a to bi moglo imati poseban odjek diljem Europe. Marseille je drugi francuski grad koji dočekuje papu Franju povodom međunarodnoga događaja, nakon Strasbourga 2014. godine.

Ratovi koje ne smijemo zaboraviti

Međutim, u pozadini tog putovanja i dalje je rat, i to ne samo u Ukrajini. To Papi nanosi bol, stoga nije isključeno da će se u govorima osvrnuti i na njih – napomenuo je Matteo Bruni.