Od Latinske Amerike do Indije, Južne Afrike i Sirije, sve do Papue Nove Gvineje; svijetom neprestano prolazi konkretno milosrđe pape Franje prema onima koji trpe. Dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na povećanje zaraze zbog varijante virusa, i dok oni posljednji na našem planetu i dalje umiru, u bogatim se zemljama intenzivno nastavlja kampanja cijepljenja. Zbog toga je Apostolska milostinjarnica, kojom upravlja kardinal Konrad Krajewski, nabavila 38 plućnih ventilatora te ih 17. lipnja, zajedno s drugim medicinsko-sanitetskim materijalom, poslala u zemlje kojima su još uvijek potrebni takvi uređaji za spašavanje života.

Brazilu i Indiji, namijenjeno je po šest uređaja; po 5 ih odlazi u Argentinu i Kolumbiju koja je već u travnju od Vatikana primila medicinski materijal; po četiri je uređaja namijenjeno Čileu i Južnoj Africi; po tri uređaja bit će stavljena na raspolaganje Boliviji i Siriji, a dva će olakšati stanje u bolnicama u Papui Novoj Gvineji. Respiratori su poslani preko dostavljača, a lokalnim će ih zdravstvenim ustanovama podijeliti apostolske nuncijature.

Unatoč naporima zdravstvenih radnika u svijetu, pandemija još uvijek nije pod kontrolom. Sve je više, naime, slučajeva takozvane delta varijante koja dolazi iz Indije. Zabrinjavajuće je stanje u Rusiji, a posebno u glavnom gradu Moskvi, u kojoj svakoga dana premine više od 400 osoba.