Vatikan

Biskupske konferencije koje su objavile u javnosti rezultate ankete provedene među klerom i vjernicima uoči biskupske sinode o obitelji postupile su u suprotnosti s voljom Apostolske stolice, izjavio je generalni tajnik Biskupske sinode nadbiskup Lorenzo Baldisseri, koji je dodao i kako su ti podaci bili namijenjeni nadležnim tijelima  u Vatikanu, ne medijima.

Iz Vatikana je prije par mjeseci nacionalnim biskupskim konferencijama poslana anketa o obitelji i srodnim pitanjima na koju su trebali odgovoriti vjernici. U razgovoru za talijanski portal Quotidiano.net nadbiskup je rekao da objavljivanje podataka nastlaih tom anketom može biti jednom vrstom pritiska. Nije pri tome precizirao o kakvom se “pritisku” radi, ali dobro je napomenuti da je Njemačka biskupska konferencija nedavno objavila u javnosti rezultate te ankete i po njima vjernici u toj državi većinom odbacuju katolički nauk o spolnim pitanjima i braku. Ista ta konferencija trenutačno vodi mali “rat” sa Vatikanom i svojim zemljakom, prefektom Kongregacije za nauk vjere Gerhardom Müllerom oko pitanja pričešćivanja za razvedene. Njemački biskupi smatraju da bi po tom pitanju trebalo biti ozbiljnih promjena, prefekt Kongregacije upozorava da takve promjene ne mogu biti donesene, a da ne dođe do nedopustivih intervencija u nauk. Očito je taj “sukob” pozadina objavljivanja rezultata ankete i nadbiskup je aludirao na to, ne spominjući izravno njemačke biskupe.

Baldisseri je u istom istupu pohvalio Talijansku biskupsku konferenciju koja je odbila dati rezultate ankete u javnost. Isto to učinila je i Biskupska konferencija SAD-a.

G. An. | Bitno.net