“Ne mogu ne izraziti svoju veliku bol i svoju blizinu svim osobama na pogođenim područjima, svim osobama koje su izgubile svoje drage i onima koji su još šokirani od straha i užasa“

papa Franjo

„Pripremio sam današnju katehezu, kao na i sve srijede u ovoj Godini milosrđa, na temu Isusove bliskosti. Ali pred vijestima o potresu koji je pogodio središnju Italiju, razarajući čitava područja i ostavljajući za sobom umre i ranjene, ne mogu ne izraziti svoju veliku bol i svoju blizinu svim osobama na pogođenim područjima, svim osobama koje su izgubile svoje drage i onima koji su još šokirani od straha i užasa“ – rekao je papa Franjo vjernicima okupljenima na Trgu Svetoga Petra. Umjesto redovitog nagovora, pozvao ih je na molitvu za žrtve potresa.

Čuti da „sela više nema“ i znati da među mrtvima ima i djece me doista jako pogađa. Zbog toga želim svim tim osobama – nastavio je Papa – zajamčiti molitvu i reći im da ih čitava Crkva grli te da ih u ovom trenutku želi  obuhvatiti svojom majčinskom ljubavlju, „uključujući naš zagrljaj, odavde, s Trga [svetog Petra]“.

Papa je zahvalio svim dobrovoljcima i službama koje pomažu unesrećenom stanovništvu. „Molim vas da se sa mnom ujedinite u molitvi, da Gospodin Isus, kojeg je uvijek dirnula ljudska bol, utješi ta ražalošćena srca i daruje im mir po zagovoru Blažene Djevice Marije“ – kazao je. Na koncu susreta s vjernicima napomenuo je da današnju katehezu premješta na sljedeću srijedu te ih je pozvao da s njim za žrtve potresa izmole dio krunice.

Sveti Otac je na kraju današnje opće audijencije, nakon molitve za žrtve potresa u Italiji, uputio apel za Ukrajinu. „Tijekom posljednjih tjedana, međunarodni promatrači su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja stanje u istočnoj Ukrajini“ – primijetio je.

„Danas, dok ta draga zemlja slavi svoj državni blagdan, koji se ove godine poklapa s 25. godišnjicom njezine neovisnosti [od Sovjetskog Saveza]“ – nastavio je Papa – „obećavam svoju molitvu za mir i ponovno upućujem svoj apel svim uključenim stranama i međunarodnim tijelima da pojačaju inicijative u svrhu rješavanja sukoba, oslobode zarobljenike i odgovore na humanitarnu krizu“.

RV | Bitno.net