Vatikan je potvrdio kako je papa Franjo u novom apostolskom pismu u obliku motuproprija prenio nadležnost i proračun povjerenstva Ecclesia Dei, koje je bila zaduženo za tradicionalne katolike, na Kongregaciju za nauk vjere (CDF). Ecclesia Dei je također bila zadužena za pregovore sa Svećeničkim bratstvom sv. Pija (FSSPX) u cilju pomirenja s tradicionalističkom zajednicom koja nije bila u punom zajedništvu s Petrovom stolicom. Pod papom Benediktom XVI. stavljeno je pod okrilje Kongregacije za nauk vjere.

Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei ustanovio je 1988. godine sveti papa Ivan Pavao II. s ciljem olakšavanja punoga crkvenog zajedništva svećenika, sjemeništaraca, redovničkih zajednica i pojedinaca koji su na razne načine povezani s bratstvom koje je osnovao nadbiskup Lefebvre, kao i radi promicanja pastoralne skrbi za vjernike koji slijede staru latinsku liturgijsku tradiciju Katoličke Crkve.

Papa Franjo je u najnovijem dokumentu naglasio „iskrenu i pohvalnu brigu“ kojom se povjerenstvo posvetilo ovom poslu. Međutim, Sveti Otac je također objasnio kako su se promijenili uvjeti koje je sveti Papa Ivan Pavao II. dodijelio toj instituciji. Primjerice, dijalog s FSSPX-om je postao prvenstveno usmjeren na pitanja doktrinarne prirode. Upravo zbog toga je Kongregacija za nauk vjere još u studenom 2017. godine zatražila da ona bude zadužena za provođenja dijaloga sa svećeničkim bratstvom.

U studenom prošle godine je održan sastanak poglavara Svećeničkog bratstva Pija X., Davidea Pagliaranija, prefekta Kongregacije za nauk Crkve kardinala Luisa Francisca Ladarije i nadbiskupa Guida Pozze, tajnika povjerenstva Ecclesia Dei. Na tom sastanku se iskristaliziralo kako je temeljni problem zapravo doktrinarne prirode. CNA piše kako ukidanje povjerenstva Ecclesia Dei predstavlja posljednji korak u Papinom projektu reforme Rimske kurije.

Bitno.net