„Pomoćno sredstvo koje predstavlja idealne motivacije i moguće praktične provedbe kako bi se Svjetski dan mladih na dijecezanskoj/eparhijskoj razini pretvorio u priliku za otkrivanje potencijala za dobro, velikodušnost, žeđ za autentičnim vrijednostima i velikim idealima koje svaka mlada osoba nosi u sebi“, to je cilj Pastoralnih smjernica za proslavu Svjetskog dana mladih u partikularnim crkvama, dokumenta Dikasterija za laike, obitelj i život koji je predstavljen u Vatikanu u utorak 18. svibnja uz izravan prijenos (streaming).

Poziv upućen biskupijama je da se Svjetski dan slavi na dan na koji pada svetkovina Krista Kralja. Naime, tijekom euharistijskog slavlja na svetkovinu Krista Kralja, slavljenog 22. studenoga 2020., papa Franjo je najavio da će se proslava Svjetskog dana mladih u partikularnim crkvama od ove godine slaviti ne kao do sada na Cvjetnicu nego na nedjelju na koju pada svetkovina Krista Kralja. „Želja je, naime, Svetoga Oca da na taj dan sveopća Crkva stavi mlade u središte svoje pastoralne pozornosti, moli za njih, čini geste kojima ih se stavlja u prvi plan i daje im se istaknutu ulogu, promiče komunikacijske kampanje“, navodi se u dokumentu. Kao što je poznato, dok se svjetska proslava toga održava svake treće godine u različitim zemljama uz sudjelovanje Pape, redovito obilježavanje Dana održava se svake godine u partikularnim Crkvama, koje taj događaj trebaju organizirati samostalno.

To je događaj koji ima „veliko značenje i vrijednost ne samo za mlade koji žive u pojedinoj regiji, nego i za čitavu mjesnu crkvenu zajednicu“, nastavlja se u tekstu namijenjenom biskupskim konferencijama, sinodama patrijarhalnih crkava i glavnim nadbiskupijama, dijecezama/ eparhijama, crkvenim pokretima i udrugama i, na kraju, ali ne manje važno, mladima iz cijelog svijeta. „Ove pastoralne smjernice imaju za cilj potaknuti partikularne crkve da sve više vrednuju dijecezansku proslavu Svjetskog dana mladih i smatraju je dobrom prilikom za planiranje i kreativno provođenje inicijativa iz kojih se zorno vidi da Crkva svoje poslanje s mladima smatra epohalnim pastoralnim prioritetom u koji valja uložiti vrijeme, energije i resurse“, ističe se u tekstu.

U dokumentu se zatim ukazuje na ključne točke Svjetskog dana mladih kako bi taj događaj bio „blagdan vjere“, a to su „iskustvo Crkve i ujedno misijsko iskustvo, prilika za razlučivanje zvanja i poziv na svetost. Dan mladih, k tome, mora biti iskustvo hodočašća i sveopćeg bratstva. Proslava Svjetskog dana mladih, naime, pruža mladima živo i radosno iskustvo vjere i zajedništva, prostor u kojem mogu iskusiti ljepotu Gospodinova lica“, navodi se u Smjernicama, naglašavajući da je „važno da ta proslava postane prilika u kojoj mladi mogu iskusiti crkveno zajedništvo i rasti u svijesti da su sastavni dio Crkve“. Sve to imajući na umu da „prvi oblik uključivanja mladih mora biti slušanje“.

Svjetski dan mladih na dijecezanskoj/eparhijskoj razini, ističe se u tekstu, „može biti dobra prilika za isticanje bogatstva mjesne Crkve, izbjegavajući da se mladi koji su manje prisutni i manje aktivni u već konsolidiranim pastoralnim strukturama osjećaju isključenima“. „Svaki se od njih – dodaje se u tekstu – mora osjećati posebnim uzvanikom, mora se osjećati prihvaćenim i voljenim u svojoj neponovljivoj jedincatosti te ljudskom i duhovnom bogatstvu. Zato taj dijecezanski / eparhijski događaj može biti dobra prilika za poticanje i prihvaćanje svih onih mladih ljudi koji možda traže svoje mjesto u Crkvi, a još ga nisu pronašli“. Proslava Svjetskog dana mladih na dijecezanskoj / eparhijskoj razini, zaključuje se u tekstu, nedvojbeno predstavlja važnu fazu u životu svake partikularne Crkve, povlašteni trenutak susreta s mlađim naraštajima, oruđe evangelizacije svijeta mladih i dijaloga s njima“.