Vatikan

Više od 8,5 milijuna katolika iz cijelog svijeta hodočastilo je u Rim u povodu Godine vjere tijekom proteklih 13 mjeseci. Objavio je to predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella 18. studenoga u Vatikanu. Godinu vjere, kojom je Crkva pokušala produbiti vjeru i proširiti znanje o vjeri, otvorio je 11. listopada 2012. papa Benedikt XVI., a završava brojnim događanjima i završnim misnim slavljem koje će u nedjelju 24. studenoga predvoditi papa Franjo.

Nakon Godine sv. Pavla (2008/2009) i Svećeničke godine (2009/2010), ovo je treća takva inicijativa u pontifikatu Benedikta XVI. (2005-2013). Godinu vjere prvi puta je proglasio papa Pavao VI. još 1967. godine, u povodu 1900 godina proslave mučeništva apostola Petra i Pavla.

Početak Godine vjere bio je na 50. obljetnicu otvorenja Drugoga vatikanskog sabora (11. listopada 1962.). Tako se željelo simbolički istaknuti trajno značenje tog okupljanja biskupa i za Crkvu danas. Pokretanje tematske godine poklopilo se također s Biskupskom sinodom o novoj evangelizaciji, koja je održana od 7. do 28. listopada prošle godine u Vatikanu.

Tijekom Godine vjere u Rimu su održani različiti skupovi, kao što su susreti duhovnih pokreta, adolescenata i mladih redovnika i redovnica. U biskupijama i župama tematska je godina popraćena na različite načine, a u fokusu je uvijek bilo intenzivnije proučavanje Katekizma Katoličke Crkve. Godinu vjere zaključit će papa Franjo na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 24. studenoga, svečanim misnim slavljem na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

IKA