“Neka prestanu oružani sukobi. Poručujemo: Dosta je atomskog oružja i mina. Neka nikad više ne bude protjerivanja, etničkog čišćenja, diktatura, korupcije i ropstva!”, piše u pozivu.

“Obvezujemo se da ćemo ponovno očistiti zemlju koju su krvlju umrljali nasilje i mržnja, društveno zapostavljanje i korupcija srdaca. Na mržnju odgovaramo ljubavlju”, navodi se dalje u pozivu koji je na Trgu svetog Petra u ime pape Franje potpisao kardinal Parolin, a pročitali dobitnici Nobelove nagrade za mir Nadia Murad i Muhammad Yunus.

Svjetski susret o ljudskom bratstvu „Not alone“ započeo je u subotu, 10. lipnja sastankom pet radnih skupina (dobitnici Nobelove nagrade, okoliš, škole, ugroženi i udruge) u Vatikanu, prenio je Vatican News.

„Danas ste se okupili kao znak nade za svijet. Već je vaša prisutnost ovdje znak nade. Odlučili ste, naime, okupiti zajedno bogatstvo različitosti i iskustava, kojih je svatko nositelj, kako biste svjedočili ono što ujedinjuje naše čovječanstvo i omogućuje nam prepoznati se braćom, kako Sveti Otac Franjo poučava svojim učiteljstvom“, rekao je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin na otvorenju susreta.

Tijekom ceremonije potpisivanja na Trgu svetog Petra, kardinal Mauro Gambetti pročitao je pozdravnu poruku pape Franje, koji se od srijede nalazi u bolnici.

U Papinoj poruci piše: “U našem svijetu rastrganom nasiljem i ratom nisu dostatne male promjene i prilagodbe. Samo veliki duhovni i socijalni savez, koji nastaje u srcima i zaokružuje bratstvo, može u središte ponovno staviti svetost i nepovrjedivost ljudskog dostojanstva”.

Među potpisnicima poziva su bivši kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, dugogodišnji kostarikanski predsjednik Oscar Arias i predsjednik Istočnog Timora Jose Ramos-Horta.

Kako je izvijestio Kathpress, zbog odsutnosti pape Franje svečanosti potpisivanja pribivalo je oko deset tisuća ljudi, znatno manje nego što se očekivalo.