REAKCIJE NA NASILJE

Teroristički napad u Nici duboko ožalostio Svetog Oca

S nevjericom i u molitvi Sveti Otac prati vijesti o užasnom krvoproliću koje se preksinoć dogodilo u Nici, gdje se kamion brzinom od osamdeset kilometara zabio i narod usmrtivši 84 osobe.

RV17602_Articolo

Papa se moli za žrtve napada u Nici. Foto: RV

U brzojavu koji je potpisao kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, upućenom biskupu Nice, (André Marceau), Papa snažno osuđuje „slijepo nasilje“, koje je ponovo pogodilo Francusku, a nije imalo milosti ni za djecu jer su mnoga među žrtvama. Papa izražava svoje sudjelovanje u boli ožalošćenih obitelji te moli Boga da ih potkrijepi; ranjenima i svekolikom francuskom narodu jamči svoju blizinu, a hrabri sve koji su zauzeti u pružanju pomoći. U zaključku brzojava Papa moli Boga da Francuskoj daruje mir i slogu.

Oglasio se također i pater Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Noćas smo s velikom zabrinutošću pratili užasne vijesti koje su stizale iz Nice. U ime Pape i svoje izražavamo sudjelovanje i solidarnost s patnjama žrtava i čitavoga francuskoga naroda, baš kad se trebalo najviše veseliti. Odlučno osuđujemo svako očitovanje ubilačkog ludila, mržnje, terorizma i napada na mir – ustvrdio je pater Lombardi.

Oglasili su se i francuski biskupi.

Tekst nastavlja ispod oglasa

“Bez obzira na matricu, neprihvatljivo je i nedopustivo ovo barbarstvo. Pogođena je naša zemlja upravo kada je snažno osjećala nacionalno jedinstvo. Nacionalna solidarnost više nego ikad mora nadjačati terorizam”, izjavili su biskupi nakon krvoprolića u Nici, pozivajući sve katolike da tijekom nedjeljne mise posebice mole za preminule u napadu.

Govoreći o stradanju nevinoga puka, biskup Nice André Marceau rekao je kako je šokiran, prestrašen te kako ne može shvatiti to što se dogodilo. Ovo je jedna od onih luđačkih gesta koje se mogu začeti u ljudskom srcu, u srcu jednoga čovjeka. Zar je moguće da čovjek učini ovakav pokolj? Čovjek nije stvoren za smrt, nije stvoren za ubijanje. Za mene je ovo prava sablazan, a tako se osjećaju mnogi od kojih danas imama šokantna svjedočanstva, svi oni koji su bili na mjestu krvoprolića – ustvrdio je biskup Marceau dodajući:

Jak je također osjećaj samilosti i blizine. Ali treba pozvati sve ljude da se ne zatvaraju i osamljuju u ovoj „sablazni“ zla, koja je šokantna i koja bi, možda s pravom, mogla potaknuti na mržnju, nerazumijevanje i zatvaranje. To treba izbjeći po svaku cijenu. Pozivam sve osobe da jedne drugima budu blizu, da razgovaraju i da idu u susret. Naše će crkve cijeli dan biti otvorene, molit će se da se ljudi povjere Bogu koji je izvor ljubavi. Valja smoći hrabrosti da se sluša jauk srca, jecaj trpljenja i krik nepoimanja – zaključio je biskup Marceau.

RV | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 16. srpnja 2016.

Možda vam se svidi