Sveti Otac pozvao vjernike da od Marije uče moliti

U Crkvi je dakle povlašteno Marijino mjesto – ustvrdio je Papa dodajući da štovati Isusovu Majku u Crkvi znači od nje učiti kako biti moleća zajednica, a to je zapravo bitna odlika prvoga opisa kršćanske zajednice koju ističu Djela apostolska.

Papa

Na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra Sveti je Otac nastavio s katehezom o svetopisamskoj molitvi. Jučer je naime započeo govoriti o molitvi u Djelima Apostolskim, koje se smatra prvim spisom o povijesti Crkve, i u Poslanicama svetoga Pavla. Govoreći pred više od dvadeset tisuća hodočasnika Papa je rekao da smo pozvani slijediti primjer Majke Isusove koja nas potiče da uvijek molimo, a ne samo kad smo u nevoljama. Na završetku audijencije Papa je blagoslovio „benediktinsku baklju mira“ koja se vratila s Malte.

Ne može se govoriti o Crkvi ako u njoj nije prisutna Marija – istaknuo je Sveti Otac na audijenciji posvećenoj ulozi Blažene Djevice Marije u Crkvi. Nakon Uzašašća, Marijina prisutnost među apostolima nije samo povijesna bilješka, nego ima golemo značenje, jer Marija s njima dijeli ono najdragocjenije: u molitvi živi spomen na Isusa. Ako nema Crkve bez Pedesetnice, onda nema ni Pedesetnice bez Marije, jer ona je na jedinstven način živjela sve to što Crkva svaki dan kuša po djelovanju Duha Svetoga – ustvrdio je Benedikt XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je istaknuo da je II. vatikanski sabor posebno želio istaknuti vezu koja je razvidna u zajedničkoj molitvi Marije i apostola, na istom mjestu, očekujući silazak Duha Svetoga. U Crkvi je dakle povlašteno Marijino mjesto – ustvrdio je Papa dodajući da štovati Isusovu Majku u Crkvi znači od nje učiti kako biti moleća zajednica, a to je zapravo bitna odlika prvoga opisa kršćanske zajednice koju ističu Djela apostolska – primijetio je Sveti Otac.

Često je – nastavio je Papa – molitva potaknuta teškim stanjem, osobnim problemima koji nas vode Gospodinu da nas prosvijetli, utješi i pomogne. Marija poziva da otvorimo dimenzije molitve da se obraćamo Bogu ne samo kad smo u potrebi i ne samo za same sebe, nego zajedno, ustrajno, vjerno s jednim srcem i jednom dušom – istaknuo je Papa.

Papa je pozvao vjernike da Mariji povjere cijeli svoj život, osobni i crkveni. Marija nas uči da je molitva potrebna a pokazuje da samo trajna veza, intimna, puna ljubavi s njezinim Sinom, može postići da hrabro iziđemo iz svoje kuće i idemo do granica svijeta posvuda naviještajući Gospodina Isusa, Spasitelja svijeta – ustvrdio je Benedikt XVI.

Na završetku audijencije Papa je blagoslovio „benediktinsku baklju mira“ koja se vratila s Malte, a koju su pratili nadbiskup Renato Boccardo i benediktinski opati iz Subiaca i Montecassina. Svijetli duhovni simbol svetoga zaštitnika Europe vratio se dakle potvrditi svoje mirovno poslanje i solidarnost među narodima svih država. Papa je također pozdravio i bagdadskog patrijarha Kaledejaca Emmauela III Dellyja i njegova vikara biskupa Shlemona Wardunija, a ovih je dana četvrta obljetnica ubojstva nadbiskupa Mossula Rahha.

Pozdravljajući na raznim jezicima Sveti je Otac pozdravio hrvatske hodočasnike riječima: “S radošću pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz župe Majke Božje Fatimske iz Orehovice. Dragi prijatelji, obratiti se znači čitavim bićem zavoljeti svoga Stvoritelja. Ne bojte se otvoriti svoje srce Isusu i s njime podijeliti svoje radosti i teškoće. Hvaljen Isus i Marija!”

Nakon jučerašnje opće audijencije Sveti je Otac blagoslovio zvono, simbol Pedesetog euhristijskog kongresa koji se od 10. do 17 lipnja održava u Dublinu, glavnome gradu Irske. Irsko je izaslanstvo na čelu nadbiskupom Dublina Diarmuidom Martinom predstavilo zvono Svetome Ocu koji je osobnim zvonjenjem simbolično pozvao sve katolike na sljedeći Euharistijski kongres.

Govoreći o značenju zvona u razgovoru za Radio Vatikan dublinski je nadbiskup rekao da crkvena zvona upozoravaju kršćane da je vrijeme zajedničke molitve, a to bi Euharistijski kongres trebao učiniti u Irskoj; pozvati dakle osobe na duhovnu obnovu da se Crkva u Irskoj obnovi – kazao je nadbiskup.(rv/bitno.net)


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 15. ožujka 2012.

Možda vam se svidi