Papa Franjo prošle je srijede od Japanske biskupske konferencije dobio poseban dar. Riječ je o papamobilu Toyota Mirai kojeg pokreće vodik.

Na svečanosti uručenja u blizini papinske rezidencije u Vatikanu bili su predstavnik Japanske katoličke biskupske konferencije, vlč. Otac Domenico Makoto Wada, veleposlanik Japana pri Svetoj Stolici, Seiji Okada, te šestero predstavnika Toyote, predvođeni Miguelom Fonsecom, višim potpredsjednik Toyota Motor Europe.

Automobil koji je papa dobio jedan je od dva automobila koje je Toyota posebno proizvela za potrebe papinog posjeta Japanu u studenom prošle godine.

Duljina ovog ekološkog papamobila je 5,1 metar, a visok je 2,7 metara kako bi papa u njemu mogao stajati pozdravljajući vjernike.

Toyota Mirai je prvi je masovno proizveden automobil na vodik, lansiran 2014. godine. Riječ je o automobilu s nultom emisijom štetnih plinova koji koristi vodikove gorivne ćelije za napajanje električnog sustava. Iz svojeg auspuha Mirai ispušta samo vodenu paru, a doseg mu je 500 kilometara.