Na skupu, usredotočenomu na temu patenata i zdravlja, istaknuto je da je pristup lijekovima po prihvatljivoj cijeni izazov, ne samo za siromašne zemlje i one u razvoju, nego i za razvijene zemlje.

Upraviti pogled na isključene

Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi podsjetio je, među ostalim, na ono što je papa Franjo napisao u enciklici „Laudato si’“: Često – stoji u enciklici – ne postoji jasna svijest o problemima koji pogađaju posebno isključene. Oni su veći dio planeta, milijarde ljudi – istaknuo je nadbiskup Jurkovič navodeći riječi iz Papine enciklike.

Zajamčiti svima pristup lijekovima

Kako je papa Franjo rekao 14. travnja prošle godine, pozdravljajući sudionike susreta na visokoj razini među liderima farmaceutskih i dijagnostičkih industrija, treba nastaviti raditi kako bi se zajamčio pristup lijekovima – podsjetio je nadbiskup. Treba nastaviti sve dok se ne pronađu volja, iskustvo, sredstva i metode, koji će osigurati taj pristup svima, a ne samo nekolicini povlaštenih, jer nijedan ljudski život nije više svet od drugog – istaknuo je nadbiskup Jurkovič.

RV | Bitno.net