Pitanje djece koja su začeta silovanjem tijekom rata bila je tema s kojom se nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, suočio u raspravi koja je prethodila glasanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje je jučer odobrilo rezoluciju protiv silovanja kao oružja u ratu. Među ostalima, u raspravi su sudjelovali glavni tajnik António Guterres i dobitnici Nobelove nagrade Nadia Murad, mlada jezidkinja koju je otela i držala kao taoca samozvana Islamska država, i Denis Mutwege, liječnik iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizirao upravo za brigu o ženama, žrtvama seksualnog nasilja.

Rezolucija 1325 odobrena je s 13 glasova za i dva suzdržana, Rusije i Kine, a na početku su protiv nje bile Sjedinjene Američke Države jer se u njoj spominjala pomoć reproduktivnom zdravlju, što je podrazumijevalo potporu primjeni pobačaja. U konačnom tekstu, koji je radi protivljenja Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije, odobren nakon duge rasprave ta je stvar isključena zajedno s dijelom koji se odnosi na uspostavu novog mehanizma za praćenje i prijavljivanje tih ratnih zločina.

Nadbiskup Auza je snažno osudio te neprihvatljive okrutnosti koje su počinile naoružane odmetničke i terorističke skupine, ali i one koje su počinile redovne vojske, u nekim slučajevima čak i vojnici koje su Ujedinjeni narodi poslali kako bi služili plemenitom cilju očuvanja mira i sigurnosti. Šutnja i nekažnjavanje tih zločina moraju se okončati i ustupiti mjesto odgovornosti, pravdi i odšteti – rekao je monsinjor Auza.

U svom govoru stalni promatrač skrenuo je također pozornost na pitanje djece koja su plod seksualnog nasilja počinjenog na područjima sukoba. Ljudska prava te djece moraju biti poštovana i zajamčena kao i svakom drugom djetetu. Po mišljenju Svete Stolice, te nevine mlade živote treba prihvatiti, voljeti, ne stigmatizirati ili odbaciti. Još manje im se smije uskraćivati pravo da se rode. Svoj je govor nadbiskup Auza završio izrazivši nadu da će pažnja koju je privukla otvorena rasprava Ujedinjenih naroda o tom dramatičnom pitanju, moći pomoći preživjelima i žrtvama da pronađu ozdravljenje i nadu, te da će poslužiti ustanovljenju čvršćih mehanizama koji će omogućiti da se dovedu pred pravdu oni koji su počinili te zločine.

Vatican News | Bitno.net