Papa Franjo pozvao ih je na treće okupljanje u Rimu od početka pontifikata, nakon susreta godine 2013. i 2016. i želja mu je da se takvi susreti nastave priređivati svake tri godine. Na ovogodišnjem susretu u organizaciji Odjela Državnoga tajništva za stalno diplomatsko osoblje Svete Stolice sudjeluje 98 nuncija i petorica stalnih promatrača Svete Stolice.

U propovijedi je kardinal Parolin, koji je i sam prije služio kao nuncij, istaknuo da su pozvani uvijek biti pozorni na odnos prema zakonu; njihovo djelovanje kao predstavnika Svete Stolice mora biti izvan svake sumnje i besprijekorno. Stavio im je na srce posebno stalno zauzimanje za opće dobro i svjedočenje ljubavi prema bližnjemu. Također ih je pozvao na skromnost, jer „Papinu predstavniku ne pristoji osobni sjaj već uvijek mora odražavati Kristov“. Najviša je zapovijed zakon ljubavi, „nitko i ništa ne može nam zabraniti ljubiti“, poručio je kardinal Parolin. Ta ljubav „mora biti usmjerena Kristu i njegovoj Crkvi kao i osobama i narodima kojima smo poslani, posebno siromašnima“, istaknuo je kardinal u propovijedi čiji je tekst podijeljen novinarima, prenosi Vatican News.

Do subote nunciji će se više puta susresti s papom Franjom i vrhom Držanoga tajništva i voditeljima drugih vatikanskih ustanova, između ostaloga Papa će ih primiti danas, četvrtak 13. lipnja i održati im govor. Na programu su i seminari o crkvenim temama, međunarodnoj suradnji i međureligijskome dijalogu kao i radni susreti u skupinama po kontinentima. U subotu će Papa s njima slaviti jutarnju misu u Domu Sv. Marte gdje će na kraju zajedno ručati.

Sveta Stolica trenutačno ima diplomatske odnose sa 183 zemlje.

IKA | Bitno.net