Foto: screenshot

Kamo nas vodi oholost srca? Papa je u propovijedi govorio o Adamu i Evi, koji su, podliježući zavodljivosti Sotone, povjerovali da su kao Bog. Ta je „dostatna oholost“ učinila da su potjerani iz Raja. Ali Bog ih na putu nije ostavio same; obećao im je otkupljenje i prati ih. Bog je na tom dugom putu pratio čovječanstvo. Učinio ga svojim narodom. Bio je s njim. A taj je put, započet neposlušnošću, okončan poslušnošću – Marijinim ‘DA’ – Anđelovu navještenju. A uzao, koji je svojom neposlušnošću svezala Eva – Marija je svojom poslušnošću razvezala – rekao je Papa parafrazirajući Svetoga Ireneja Lionskoga. Na putu se kojim čovječanstvo hodi množe divna Božja djela – rekao je papa Franjo.

Bog je u hodu sa svojim narodom. Zašto je tako brižno hodio sa svojim narodom? Da omekša njegovo srce. To izričito veli Bog: ‘Od tvoga ću kamenoga srca učiniti srce od mesa’. Bog želi omekšati naše srce da ono može prihvatiti obećanje dano u Raju. Grijeh je u svijet ušao po jednom čovjeku; a po drugom je ušlo spasenje. Ovaj je dugi put svima nama pomogao da imamo, Bogu bliže, ljudsko srce koje nije oholo ni samodostatno – ustvrdio je Sveti Otac.

Danas nam liturgija govori o „obnovi na tom putu“, govori nam o pokoravanju, o poslušnosti riječi Božjoj. Spasenje se ne kupuje, niti se prodaje: daruje se i besplatno je! Ne možemo se sami spasiti: spasenje je sasvim besplatan dar. Ali spasenje, da bi u nas moglo ući, traži ponizno, meko i poslušno srce, kao što je bilo Marijino. Uzor ovoga spasenjskoga hoda jest sam Božji Sin, koji se nije „ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom“. To veli Sveti Pavao – kazao je papa Franjo.

Papa je istaknuo „hod poniznosti i poniženja“. To jednostavno znači priznati: ja sam čovjek, a Ti si Bog, te u Božjoj prisutnosti ići naprijed, srca poslušna i ponizna. I stoga danas slavimo ovaj dan: blagdan hoda od jedne do druge majke, od jednoga do drugoga oca: Danas možemo zagrliti Oca koji je, zahvaljujući krvi svojega Sina, postao jedan od nas da nas spasi. On je naš Otac i očekuje nas svaki dan… Promatrajmo Adama i Evu; promatrajmo Mariju i Isusa; promatrajmo put s Bogom prijeđene povijesti; s Bogom koji hodi uza svoj narod, te recimo: „Hvala! Hvala, Gospodine, jer nam danas veliš da si nam podario spasenje“. Danas je dan zahvale Gospodinu – zaključio je Sveti Otac. (RV)