Nadbiskup Bostona kardinal Sean Patrick O’Malley, kojega je papa Franjo osobno odabrao kao člana Sinode o Amazoniji, rekao je kako Sinoda nije “referendum” o svećeničkom celibatu, nego pokušaj da se ljudima koji žive na području Amazonije pruži sakramentalni život.

“Budući da je jedna od tema velik manjak svećenika u području Amazonije, pokušao sam naglasiti da, ako želimo imati svećenika u ovome području, moramo napraviti žrtve kako bismo imali ljude koji bi promicali pozive i pratili i obučavali bogoslove u njihovu ambijentu i jezicima”, rekao je O’Malley sudionicima Sinode, o čemu je izvijestio na svome blogu.

Osim što je posebno odabrani član Sinode, O’Malley je ujedno i član Papinskog vijeća kardinala koje se redovito sastaje kako bi razgovaralo o unutarcrkvenim pitanjima te predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, pa je očito riječ o osobi u koju Sveti Otac ima veliko povjerenje.

Govoreći o događajima sa Sinode, američki kardinal je ispričao kako je domorotkinja iz Gvajane u njegovoj skupini za rasprave rekla kako “postoje neka sela u koja svećenik dolazi samo jedanput godišnje”.

“Rekla je da laici krste, vode vjenčanja i dijele pričest. Štoviše, rekla je da je nju krstio laik u njezinu selu”, napisao je O’Malley.

“Zasigurno, jedna od tema s kojima se moramo suočiti je oskudica zaređenih službenika u području i velika potreba za sakramentalnim životom ljudi, kao i njihovom formacijom”, dodao je te naglasio kako “unatoč dojmu koji daju mediji” Sinoda nije neka vrsta “referenduma” o pitanju svećeničkog celibata.

Kardinal je napisao kako je sudionicima rekao da će promoviranje poziva u području Amazonije zahtijevati žrtve u ljudstvu i sredstvima posvećenim praćenju bogoslova u njihovom kulturnom kontekstu i njihovim jezicima.

U tom pogledu, spomenuo je slučaj posebne bogoslovije u Gvatemali koja se unatoč velikom broju bogoslova morala zatvoriti jer nije imala osnovne uvjete za rad do te mjere da su obitelji bogoslova morale svojim sinovima donositi hranu.

“Bio sam vrlo ožalošćen jer su domorodački bogoslovi koje sam sreo u najvećim bogoslovijama glavnoga grada bili poput riba izvan vode. U bogosloviji u Verapazu sam vidio priliku za obučavanje domorodačkih svećenika u njihovom vlastitom jeziku i kulturnom kontekstu”, napisao je, dodavši kako se nakon zatvaranja bogoslovije osjećao jako loše jer je znao da “ti bogoslovi nikada neće moći pohađati drugačiju bogosloviju”.

Unatoč brojnim izazovima koji stoje pred ovom sinodom, O’Malley je svoj tekst zaključio isticanjem da među sudionicima postoji snažan misionarski duh i osjećaj solidarnosti, te napisao kako je čitava sinoda “fascinantno iskustvo” na kojem se zahvaljuje Svetom Ocu.

Ivo Džeba | Bitno.net