U Vatikanu je danas predstavljena nova, treća po redu apostolska pobudnica pape Franje Gaudete et exsultate (Radujte se i kličite), o pozivu na svetost u suvremenom svijetu.

“Kršćaninu nije moguće razmišljati o svojoj misiji na zemlji, a da je ne shvati kao put svetosti”, piše Papa, objašnjavajući kako sveci nisu samo “oni koji su već proglašeni blaženima i svetima”, već Božji narod, to jest svaki od nas, koji može živjeti svetost kao put satkan od svakodnevnih “malih djela”.

“Svetost je najljepše lice Crkve”, ističe papa Franjo, koji tragom sv. Ivana Pavla II. podsjeća da “i izvan Katoličke crkve i na vrlo različitim područjima, Duh pobuđuje znakove svoje prisutnosti”, kao što pokazuje svjedočanstvo mučenikâ, “koji su postali zajednička baština katolika, pravoslavnih, anglikanaca i protestanata”.

“Volim vidjeti svetost u strpljivom Božjem narodu”, piše Papa. “U roditeljima koji s toliko ljubavi odgajaju svoju djecu, u muškarcima i ženama koji rade da donesu kruh kući, u bolesnima, starijim redovnicama koje su sačuvale osmijeh na licu. U toj postojanosti kako bi se kročilo naprijed iz dana u dan vidim svetost vojujuće Crkve. To je „svetost iz susjedstva”, ističe Papa.

“Nije zdravo voljeti tišinu i izbjegavati susrete s drugima, željeti odmor i odbacivati aktivnost, tražiti molitvu i podcjenjivati služenje”, piše Papa koji u novoj pobudnici potiče “živjeti kontemplaciju i usred akcije” i kloniti se “napasti da se pastoralnu predanost i zauzimanje u svijetu stavi na drugo mjesto, kao da bi to bile ‘distrakcije’ na putu posvećenja i unutarnjeg mira”.

U svijetu u kojem je sve ispunjeno riječima, prolaznim užicima i bukom moramo zaustaviti to „grozničavu utrku” kako bismo, kroz tišinu, povratili “osobni prostor” i “suočili se s istinom o sebi samima, da bismo dopustili da ga zaposjedne Gospodin”. Papa upozorava i na “apsolutizaciju slobodnog vremena u kojem možemo bez ograničenja koristiti one uređaje koji nude zabavne i prolazne užitke”.

Kao i Kongregacija za nauk vjere u nedavnom pismu Placuit Deo i Papa u novoj pobudnici oštro osuđuje „neognosticizam” i „neoplagijanizam” ističući kako „nismo opravdani našim djelima i našim naporima, već Gospodinovom milošću koji preuzima inicijativu”.

“Hedonistički konzumerizam može se s nama okrutno poigrati, piše u nastavku Papa, jer u opsjednutosti zabavom na kraju bivamo previše usredotočeni na sebe same, na svoja prava i vodimo ogorčenu borbu da se izborimo za slobodno vrijeme za uživanje u životu”. Papa poziva njegovati “određenu skromnost” i na borbu „protiv ove groznice koju nam potrošačko društvo nameće da nam proda stvari i koje nas na kraju pretvara u nezadovoljne siromahe koji žele imati sve i probati sve”.

“I konzumerizam površnih informacija i oblici brzog i virtualnog komuniciranja mogu biti faktor zaglušivanja koji nam oduzima sve naše vrijeme i udaljava nas od braće koja pate”, ističe Papa:

“Usred ovog suvremenog ponora, evanđelje ponovo odjekuje da nam ponudi drugačiji, zdraviji i sretniji život”.

“Crkva ne treba toliko birokrate i službenike, već oduševljene misionare, prožete zanosom prenošenja istinskog života”, ponovio je Papa, koji podsjeća da svetci iznenađuju, jer nas njihov život poziva da izađemo iz mirne i otupljujuće osrednjosti”.

“Bog je uvijek novost”, ponavlja Franjo. „On nas vodi tamo gdje je čovjek najranjiviji i gdje ljudska bića, ispod vanjštine i površnosti i konformizma, i dalje traže odgovor na pitanje o smislu života. Bog se ne boji! On uvijek nadilazi naše sheme i ne boji se periferija, on sâm je postao periferija. Isus nas prethodi u srcu tog brata, u njegovu ranjenom tijelu, u njegovu potlačenom životu, u njegovoj duši u kojoj vlada tama”.

Papa ističe odlučni „ne” otupjelosti i inertnosti. „Dobro otvorimo oči i uši, a prije svega srce, da bismo osjetili potresnost onoga što se događa oko nas i čuli vapaja žive i djelotvorne Riječi Uskrsloga”, piše Papa.

IKA | Bitno.net