Radio Vatikan će u petak, 12. veljače, na 90. godišnjicu svoga postojanja, pokrenuti 24-satni program web-radija, prenosi Nedjelja.ba.

Web-radio koji započinje s emitiranjem 12. veljače, učinit će program Radija Vatikan dostupnim putem interneta na engleskom, talijanskom, francuskom, španjolskom, portugalskom, njemačkom i armenskom jeziku.

Emisije će biti dostupne i putem aplikacije Radio Vatikana. Inače, ovaj radio već emitira putem radio valova, kratkog vala, satelita, DAB + i digitalno.

Kako piše Vatican News, ovaj će medij, također, pustiti u rad i svoju obnovljenu web-stranicu.

Papa Pijo XI. ustanovio je Radio Vatikan 12. veljače 1931. s jasnom misijom prenošenja papinog glasa i evanđeoske nade u svaki kutak svijeta. Radio stanicu u državi Vatikan izradio je izumitelj radija Guglielmo Marconi.

Prvi signal koji je poslan s Radija Vatikan bio je u Morseovom kodu. Tehničar je natipkao riječi: „In nomine Domini, Amen“ – „U ime Gospodnje, Amen.“ I nakon kratkoga Marconijeva uvoda, papa Pijo XI. uputio je na latinskom svoju prvu radijsku poruku.

Radio je povjeren vodstvu isusovaca koji su njime upravljali sve do 2017. Danas emitira na 41 različitom jeziku.

„Čak i danas Radio Vatikan se razvija prema budućnosti, čuvajući svoju izvornost i svoj identitet“, rekao je Paolo Ruffini, prefekt vatikanskog odjela za komunikacije, u priopćenju za javnost 9. veljače.

Web-radio, dodao je, „omogućit će svima u svijetu slušanje Radija Vatikan na njihovim jezicima i s njihovih pametnih telefona ili računala“.

Web-stranica Radija Vatikan bila je jedna od nekoliko medijskih stvarnosti koje su krajem 2017., uslijed velike reforme vatikanskih komunikacija pape Franje, ujedinjene u medijsku platformu Vatican Newsa.

Ravnatelj Vatikanskoga radija Massimiliano Menichetti, rekao je kako je ovaj radio pored radijskih komentara, stvorio i nove programe, podcaste i audioknjige.

„Reforma koju je Papa zaželio projicirala nas je prema novoj dimenziji u kojoj više nismo samo radio, već integrirana stvarnost koja još uvijek napreduje. Osoblje Radija Vatikan, koje dolazi iz 69 država svijeta, bilo je razlogom zašto je rođen web portal Vatican News na kojem se mogu naći članci, video, fotografije, audio i društvene mreže“, rekao je ravnatelj te dodao: „Naša je misija uvijek bila ne ostavljati nikoga samog nego donositi nadu kršćanskoga navještaja, papin glas i tumačiti događaje u svjetlu Evanđelja.“