Kongregacija za kauze svetih nanovo je regulirala proces priznavanja čuda. Nova pravila rezultat su jednogodišnjeg rada i njima se zaoštravaju dosadašnje odredbe, piše Radio Vatikan.

U pravilu je priznavanje čuda preduvjet za proglašenje blaženim ili svetim.

„Povijesno je utvrđeno kako su čuda uvijek bila odlučujući argument u proglašenju neke osobe svetom“, napisao je tajnik Kongregacije za kauze svetih, nadbiskup Marcello Bartolucci, u pojašnjenju novih pravila. Čuda su bila nešto poput „prsta Božjeg, koji je takoreći potvrdio čovjekov sud o svetosti nekog čovjeka“. Time je čudo – uz priznavanje herojskih kreposti, odnosno mučeništva – obično odlučujući faktor u proglašenju neke osobe blaženom ili svetom.

Jedna od promjena tiče se medicinskog odbora koji mora utvrditi je li navodno čudo doista znanstveno neobjašnjivo. Nove odredbe tako ističu kako za svaki proces treba biti sastavljen odbor od 6 stručnjaka koji dvotrećinskom većinom odlučuju je li izlječenje po zagovoru sveca došlo natprirodnim putem. Prema dosadašnjim odredbama, koje je 1983. ustanovio papa Ivan Pavao II., za odobrenje čuda bila je potrebna samo natpolovična većina.

Druga velika promjena odnosi se na postupak žalbe, a kaže kako se moguće čudo neće moći podvrći ispitivanjima više od tri puta. Naime, ako medicinska komisija donese negativan sud o natprirodnosti čuda, postulator za kauzu sveca može uložiti žalbu. Tada se osniva nova medicinska komisija koja treba preispitati odluku prethodne. Međutim postulator više nema pravo na više od dvije žalbe.

“Svrha regulacije je dobrobit postupka kanonizacije koji ni u jednom trenutku ne smije biti odvojen od povijesne i znanstvene istine o navodnim čudima”, poručio je nadbiskup Bartolucci.

Sam nadbiskup predsjedao je sedmeročlanom komisijom koja je s revizijom dosadašnjih normi krenula u rujnu 2015. godine.

Pravna procedura za priznavanje čuda postoji od 13. stoljeća. Godine 1610. papa Pavao V. je pozvao liječnike kako bi u slučaju kanonizacije Karla Boromejskog utvrdili je li riječ o čudu ili ne; ta praksa će nekoliko desetljeća kasnije postati pravilom. Papa Pio XII. je 1948. ustanovio medicinsku komisiju za priznavanje čuda te je utvrdio pravilo kako je za priznavanje čuda nužno da nije znanstveno objašnjivo.

Tino Krvavica | Bitno.net