Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 9. veljače da će Papa krenuti iz Rima u subotu 30. ožujka u 10.45 sati i u 14 sati sletjeti u zračnu luku glavnoga marokanskoga grada Rabata. Slijedi službena svečanost dočeka i kurtoazni posjet kralju Muhamedu VI. u njegovu dvoru. Prihvaćen je prijedlog marokanskih vlasti da se pohod ograniči na grad Rabat, kako bi se Papi olakšao posjet, pa njegov susret s predstavnicima marokanskoga društva neće biti u Casablanci.

Papa će zatim posjetiti Mauzolej kralja Muhameda V. (1909-1961); za čije je vlasti Maroko (1956/57) stekao nezavisnost od Francuske i Španjolske.

Kasno poslijepodne Papa će posjetiti školu za imame – Institut Muhameda VI. a dan će završiti susretom s migrantima u mjesnom Caritasovom centru.

U nedjelju 31. ožujka prijepodne Papa će posjetiti socijalni centar u Temari, 15 km od Rabata. Slijedi susret s klerom, posvećenim osobama i predstavnicima ostalih kršćanskih vjeroispovijesti u katedrali u Rabatu. Tu će Papa održati govor i izmoliti Angelus.

Nakon ručka Sveti Otac predvodit će misno slavlje i zatim se uputiti u međunarodnu zračnu luku glavnoga grada. Nakon oproštajne svečanosti krenut će u 17.15 sati za Rim gdje se očekuje oko 21.30 sati.

Logo toga putovanja prikazuje žuto-zeleni križ u crvenom polumjesecu i geslo pohoda „Papa Franjo – službenik nade“. Ispod toga na latinici i arapskom pismu stoji Maroko 2019. U opisu se ističe da povezanost križa i polumjeseca podsjeća i na susret Franje Asiškog sa saracenskim sultanom al Kamilom prije 800 godina u Damietti na rubu delte Nila u Egiptu. Boje loga su pak marokanske – crvena i zelena, i vatikanske – žuta i bijela.

Jedino dosadašnje putovanje katoličkoga poglavara u Maroko bilo je ono Ivana Pavla II. 1985. godine.

IKA | Bitno.net