Godine 1869. vojvotkinja i vojvoda Scipioni osnovali su pedijatrijsku bolnicu „Bambino Gesù“. Njihova kuća u središtu Rima s 12 kreveta postala je prva gradska bolnica posvećena djeci, javlja Vatican News.

Potom je 20. veljače 1924. bolnica donirana Svetoj Stolici, čime je postala „Papina bolnica“ i referentna točka za skrb o bolesnoj djeci u Rimu i diljem svijeta.

U to je vrijeme bolnica već bila preseljena u drevni samostan Sant’Onofrio na brdu Gianicolo – gdje egzistira od 1887. – a na istom se mjestu nalazi i danas. Novo preseljenje bolnice očekuje se 2030. na mjesto gdje se nekada nalazila bolnica “Forlanini”.

Povijest bolnice

Prije donacije Svetoj Stolici, 33.000 djece već je bilo hospitalizirano u „Bambino Gesù“. Bolnica se suočila u povijesti s brojnim hitnim slučajevima, uključujući posljedice potresa u Avezzanu 1915., u kojem je primljeno 420 djece, i epidemije španjolske gripe tijekom Prvog svjetskog rata 1918., tijekom koje je hospitalizirano 300 djece.

Centar izvrsnosti

Prvi Papa koji je posjetio bolnicu „Bambino Gesù“ bio je Ivan XXIII. 1858., a slijedili su ga Pavao VI., Ivan Pavao II., Benedikt XVI. te papa Franjo koji ju je posjetio više puta. „Bambino Gesù“ sada je najveća pedijatrijska poliklinika i istraživački centar u Europi te je povezana s glavnim međunarodnim centrima na tom području.

Papa Franjo i ‘Bambino Gesù’

“Opazio sam da je ovo zapravo više od bolnice, ovo je obitelj”, rekao je papa Franjo dok je razgovarao s djecom i osobljem bolnice „Bambino Gesù“ 2017. godine.

Papa Franjo također je dio te obitelji. Posjećivao je djecu u bolnici, koja su mu zauzvrat slala pisma i crteže.

Pedijatrijska bolnica nije poznata kao „Papina bolnica“ iz razloga što pripada Svetoj Stolici, već zato što je ljubav i briga koju Sveti Otac podupire i pruža prema ustanovi jasna i istinita.