Vatikan

U Vatikanu je 15. svibnja održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen događaj u sklopu Godine vjere pod nazivom Dan laičkih pokreta, novih zajednica, udruga i udruženja koji će se održati 18. i 19. svibnja. Na tiskovnoj konferenciji govorili su predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije mons. Salvatore Fisichella i tajnik tog Papinskog vijeća mons. Jose Octavio Ruiz Arenas.

Svoj je dolazak, kako je rečeno na konferenciji za tisak, do sada potvrdilo više od 120.000 osoba iz 150 različitih crkvenih stvarnosti iz svih dijelova svijeta: Italije, Argentine, Bjelorusije, Brazila, Konga, Francuske, Njemačke, Indije, Irske, Litve, Malte, Meksika, Novog Zelanda, Poljske, Portorika, Slovačke, Španjolske, SAD-a, Švicarske, Trinidada i Tobago i brojnih drugih zemlja. Program 18. i 19. svibnja održavat će se pod geslom “Vjerujem! Umnoži u nama vjeru!” U subotu 18. svibnja u 7 sati ujutro brojne skupine hodočastit će na grob sv. Petra. U 15 sati započet će na Trgu Sv. Petra službeni program s glazbom i iznošenjem sedam svjedočanstava. U sklopu programa nastupit će i glasovita skupina Gen Verde. Program će voditi Lorena Bianchetti, a zbor koji će nastupiti bit će sastavljen od 150 pripadnika različitih pokreta. Papa će se sudionicima pridružiti u 18 sati. Po Papinom dolasku održat će se molitva s intronizacijom slike Djevice Marije Salus Populi Romani te slušanje Božje riječi. Slijede dva vrlo značajna svjedočanstvo. Najprije će o svojoj vjeri okupljenima svjedočiti John Waters iz Irske. On je pisac i izdavač, jedan od najvećih poznavatelja suvremene glazbe koji redovito piše za The Irish Times, Mail on Sunday; pisao je komedije za kazalište i radio i autor je više knjiga. Drugo je svjedočanstvo Pakistanca Paula Batthija, liječnika kirurga. Nakon tih svjedočanstava, koja odražavaju iskustvo nove evangelizacije, papa Franjo će spontano odgovarati na neka pitanja koja će mu postaviti predstavnici prisutnih crkvenih stvarnosti. Na skupu će sudjelovati i više invalidnih osoba te će za gluhe osobe biti osigurano i prevođenje na znakovni jezik.

Misu na Duhove papa Franjo će slaviti u nedjelju 19. svibnja u 10.30 sati nakon koje će Papa s vjernicima tradicionalno izmoliti molitvu Kraljice neba. (ika/bitno.net)