Web portal Hrvatskog programa radio Vatikana objavio je zanimljive naglaske iz intervjua što ga je Radio Vatikanu dao predsjednik Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi.  Kako se radi o vrlo zanimljivim i za hrvatski trenutak vrlo aktualnim uvidima, tekst donosimo u cijelosti.

Obezvrjeđivanje duga brojnih europskih država među njima i Francuske, Italije i Španjolske od američke agencije za procjenu boniteta obveznica, zabrinulo je mnoge europske države. Na upit našega novinara: Što se zbiva u Europi? Ettore Gotti Tedeschi, predsjednik Vatikanske banke, rekao je da se nalazimo pred novim svjetskim poretkom u kojem se gospodarska moć sa Zapada prenijela na Istok. Razvidno je da zbog toga trpi Europa i Sjedinjene Države. Ne može se reći da je gospodarski sustav u totalnom mraku kao što je politička Europa, ali je u gospodarskom pogledu ipak u vrlo velikoj nevolji – istaknuo je Gotti Tedeschi.

Na upit o objektivnosti bonitetne agencije Standard & Poor’s, rekao je da drugačiji sud nije mogao ni biti o zapadnom sustavu koji je posljednjih dvadeset pet godina podijelio svijet, zadržavajući na Zapadu konzumistički mentalitet, stvorio je dakle gospodarstvo potrošnje, a najveći dio proizvodnje prenio je na Istok. Na Zapadu se troši roba koja se proizvodi na Istoku. Na Istoku proizvode ono što se na Zapadu troši. Razvidno je dakle da u krizi, koja je stvorena na dugu, a dug više nije održiv jer ga ne podržava sustav, Zapad nema gospodarskog rasta jer je proizvodnja prebačena na Istok – primijetio je Gotti Tedeschi.

Na primjedbu da politička sveza Merkel i Sarkozy vodi Europu u propast, rekao je da je problem Europe u pomanjkanju natjecateljske sposobnosti. Svijet se promijenio, ustanovljen je novi svjetski poredak jer se većina najvažnijih proizvoda proizvodi u onom dijelu svijetu gdje je jeftinija proizvodnja. Zapadni proizvodni sustav je preskup i stoga nismo kompetitivni. Jasno je da ne postoji europska kompetitivnost, postoji talijanska, španjolska, francuska, njemačka i tako redom. Slijedom toga unutar Europe s jedinstvenom monetom i nacionalnim gospodarskim sustavima trpe i bolji i manje dobri – ustvrdio je Gotti Tedeschi.

Osvrnuvši se na skori rimski susret između Angele Merkel, Sarkozya i talijankog premijera Montija, rekao da mu nije poznat dnevni red. Jedino znam što bih ja predložio. Svima ima biti jasno da je najvažnije obnoviti gospodarstveni zamah europskog sustava, dakle ima se trznuti Europa a ne pojedine europske zemlje, te zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama dogovoriti izlaz iz gospodarske krize. Europsko i američko gospodarstvo moraju zajedno pronaći izgubljenu kompetitivnost – zaključio je Gotti Tedeschi. (rv/bitno.net)