Na Trgu se svetoga Petra u utorak, 19. ožujka, u prigodi Svete Mise na početku Petrove službe pape Franje, punim plućima udisala univerzalnost Crkve okupljene oko Svetoga Oca. To je posebno istaknuo msgr. Guerino Di Tora, pomoćni rimski biskup, govoreći za Radio Vatikan.

– Nije to bila samo radost nas Rimljana, nego cijeloga svijeta. Već su od 6 sati ujutro na trg dolazili ljudi svih rasâ, svih narodâ… Doista se mogla vidjeti opća Crkva – rekao je biskup. Osvrnuvši se pak na Papine riječi da je istinska moć zapravo služenje, odnosno na neki način „Crkva s pregačom“, kako je govorio don Tonino Bello, biskup je Di Tora istaknuo da čuvati nekoga ne pretpostavlja samo neku jednostavnu pozornost, nego potpunu raspoloživost u odnosu na drugoga, posebno prema posljednjima.

Po mišljenju pak Salvatorea Martineza, odgovornoga u Italiji za ‘Obnovu u Duhu, s papom Franjom Crkva ulazi u srca vjernikâ. Ovaj Papa širi ruke čovječanstvu koje se ne okuplja samo oko njega, unutar kolonade na Trgu svetoga Petra, nego na svakom uglu planeta – rekao je Martinez te dodao – Zamisao o skrbi za Isusa, o skrbi za stvoreno, za čovjeka, i posebno za najslabije među ljudima, srž je ovoga papinstva. Lik svetoga Josipa, poniznoga i vjernoga čuvara, koji je bio u središtu propovijedi pape Franje, ostao je u srcu ljudi, kao i Papin poziv upućen svakom čovjeku, da se brine za drugoga, za sve, kako se naša srca ne bi ukrutila. To su posvjedočili i hodočasnici nazočni na trgu, ističući da je važno ne samo pljeskati Papi, nego ga valja i oponašati. (rv/bitno.net)