Pietro Parolin, talijanski kardinal i drugi najmoćniji čovjek u Vatikanu, komentirao je za Vatican Insider pismo Carla Marije Vigana koje je zadnjih dana podignulo veliku buru u Vatikanu, poručivši kako nema razloga za zabrinutost.

Odgovarajući na pitanje kako se Sveti Otac nosi s optužbama, kardinal je odgovorio: “Iz onoga što vidim ovih dana, a bio sam s njim tijekom i nakon putovanja u Irsku, čini se mirnim.”

“Papa je velika milost, unatoč ovim događajima koji očito stvaraju gorko razočaranje i veliki nemir. No, on ima tu snagu da uvijek zadrži vrlo smiren pristup.”

Upitan kako se sam nosi s ovim skandalom, s obzirom na to da je dugo vremena surađivao s nadbiskupom Viganom, Parolin je ustvrdio da “nije moguće izraziti ništa osim velike boli”.

“Nadam se da ćemo raditi kako bismo pronašli istinu i pravdu, to bi trebale biti naše referentne točke i ništa drugo. Svakako, situacija nije nimalo zabrinjavajuća”, dodao je vatikanski državni tajnik.

Premda Parolin nije htio ulaziti u (ne)istinitost tvrdnji nekadašnjeg apostolskog nuncija, ponovio je ono što je Papa izjavio tijekom intervjua u avionu: “Pročitajte i donesite svoje zaključke. Tekst govori sam za sebe.”

Podsjećamo, bivši apostolski nuncij u SAD-u, nadbiskup Carlo Maria Viganò, optužio je papu Franju da je već pet godina bio upoznat s optužbama za seksualno zlostavljanje protiv kardinala Theodora McCarricka, čiju je ostavku Sveti Otac prihvatio u lipnju ove godine.

pismu upućenom katoličkim medijima, Viganò je napisao kako je krajem 2000-ih Benedikt “nametnuo kardinalu McCarricku sankcije slične onima koje mu je nametnuo papa Franjo”, o kojima je, kako tvrdi, još 2013. kao nuncij osobno obavijestio papu Franju, rekavši mu kako je McCarrick ‘okorjeli predator’.

Ipak, optužuje Viganò, sadašnji papa odlučio je ne uzeti u obzir informacije koje mu je on prenio, te je umjesto toga učinio McCarricka svojim “savjetnikom od povjerenja”.

Tino Krvavica | Bitno.net