Posljednjih su tjedana objavljene razne poruke koje zaslužuju promišljanje, primjerice Papine poruke za Svjetski dan bolesnika, 11. veljače, i za korizmu, te poruka predsjednika Papinskog vijeća za pastoral zdravlja za Svjetski dan borbe protiv gube, obilježen 25. siječnja – piše pater Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, u uvodniku informativnog tjednika Vatikanskog televizijskog centra Octava dies.

U Godini vjere valja zauzeto živjeti odnos između vjere i ljubavi – nastavlja pater Lombardi – jer su te dvije zbilje tijesno vezane, inače prijeti opasnost od bestjelesnoga spiritualizma i filantropije koja se svodi na moralistički aktivizam. Ljepota, duhovna privlačnost, vjerodostojnost Crkve koja seže do srca odraz je sjaja i topline ljubavi, koju učimo gledajući Isusa na križu i sudjelujući u Euharistiji – istaknuo je pater Lombardi dodajući:
Sveta Bernardica, Tereza od Djeteta Isusa, Raoul Follereau, sveti Damjan te sveti Vinko Paulski i Majka Terezija samo su neki od brojnih koji su vjerovali ljubavi Božjoj i stoga su svim srcem ljubili, počevši od najslabijih i trpećih u duši i tijelu. Vrhovnom slobodom zakona ljubavi, dvije se zapovijedi stapaju u jednu: Ljubi i čini što hoćeš! – govorio je sveti Augustin svima koji su se prepuštali da ih vodi Isusov Duh, a sveti je Vinko Paulski dodavao: Ljubav nadmašuje sva pravila i sve se ima njoj podložiti. Ljubav je velika dama: valja činiti on što ona zapovijeda – podsjetio je pater Lombardi.

Maleni se u Crkvi susreću s Božjom ljubavi koja im dolazi u susret, bolesni shvaćaju da je njihova patnja put prema sve većoj ljubavi, koju zajedno s Kristom mogu dati svijetu. Vjera i ljubav. Slušajmo te poruke. Svijet doista biva novim – zaključio je pater Lombardi. (rv/bitno.net)