Pater Lombardi_Putovanje u Meksiko i na Kubu pridonijelo Papinoj odluci odreknuca sluzbe

Sve obveze predviđene u vremenu do 28. veljače, posljednjeg dana papinstva Benedikta XVI., potvrđene su – rekao je pater Lombardi. Među njima su susreti s talijanskim biskupima u pohodu ‘ad Limina’, s predsjednicima Rumunjske i Guatemale, nedjeljni podnevni nagovori i opće audijencije, od kojih bi se posljednja, 27. veljače, trebala održati na Trgu svetoga Petra, budući da se predviđa nazočnost velikoga broja vjernika. Najavljena enciklika o vjeri neće biti objavljena.

Ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice pozvao na pozornost prema Papinim riječima koje će izreći sljedećih dana, počevši od sutrašnje opće audijencije, kao i na Svetoj Misi s blagoslovom pepela i obredom pepeljenja. Pater je Lombardi osim toga objasnio – kako je jučer objavio vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano – da je putovanje u Meksiko i na Kubu, zbog napora, kod Benedikta XVI. pridonijelo sazrijevanju prema odreknuću od službe, ali nije došlo do konačne odluke u tom smislu.Pater je Lombardi potom istaknuo da za nasljednika Benedikta XVI. neće biti problem nazočnost još jednoga pape u Vatikanu, iako će on biti kao bivši rimski biskup. Poznajemo papu Benedikta XVI. kao osobu krajnje suzdržljivosti i strogosti – rekao je pater Lombardi – on nije osoba od koje se može očekivati upletanje ili i najmanja neugoda za njegova nasljednika. Problem ne postoji, iako je riječ o novoj situaciji – primijetio je pater Lombardi. Štoviše, njegov će nasljednik osjetiti potporu u molitvi, ljubavi i sudjelovanju osobe koja više od bilo koga na svijetu može razumjeti brige onoga koji je došao poslije njega.

Novinarima nije dan nikakav podatak o tomu kako će se Papa zvati i odijevati kada se, nakon boravka u Castel Gandolfu, vrati u Vatikan. To su stvari koje još valja odrediti. Papa će, kako je rečeno, svoju dužnost završiti u 20 sati, odnosno u vrijeme kada Papa uobičajeno završava svoje aktivnosti prije nego se sabere u molitvi, a potom ode na odmor. Bit će to posljednji dan proveden kao papa na uobičajeni način.

Pater je Lombardi na briefingu zahvalio novinarima za obavljeni posao, za brojne promišljene komentare pune poštovanja koji su uočili hrabrost i poniznost, osjećaj odgovornosti, i jasnoću te povijesne odluke, te dali osjećaj sudjelovanja i shvaćanja načina na koji Papa živi tu odluku, donesenu iskreno pred Bogom, zbog čega je tako miran. Ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice među ostalim istaknuo da kardinal Dziwisz, koji je bio osobni tajnik Ivana Pavla II., nije želio uspoređivati Benedikta XVI. i Ivana Pavla II., kao što su izvijestili neki mediji, te je dao tekst sa stvarnim izjavama krakowskoga nadbiskupa u kojima izražava svoju ljubav i poštovanje prema papi Ratzingeru. (rv/bitno.net)