Pismo pape Franje organizatorima i sudionicima Talijanskog dana posvećenoga zdravstvenom osoblju, koji se obilježava danas, 20. veljače, godinu dana nakon prvoga slučaja zaraze otkrivenoga u mjestu Codogno, prenosi Vatican News.

Posebnim se mislima papa Franjo spomenuo velikodušnoga, katkada i herojskoga, obavljanja vlastite profesije shvaćene kao poslanje. Učinio je to u pismu poslanom nadbiskupu Vincenzu Pagli, predsjedniku Papinske akademije za život, koji sudjeluje na svečanosti organiziranoj povodom današnjega dana u spomen na liječnike, medicinske tehničare i sestre, i druge zdravstvene djelatnike preminule zbog zaraze koronavirusom.

Papa se spomenuo brojne braće i sestara koji su svoj život stavili u opasnost sve do njegova gubitka, te istaknuo da njihov primjer u svima potiče veliku zahvalnost, a i razlog je za razmišljanje. Pred tolikom raspoloživošću cijelo je društvo potaknuto sve više svjedočiti ljubav prema drugomu i brigu o drugima, posebno o najslabijima, napomenuo je Papa. Spomenuo je potom i sve one koji se i ovih dana predano zauzimaju u bolnicama i drugim zdravstvenim strukturama, te istaknuo da je predanost cjepivo protiv individualizma i egocentrizma te očituje istinsku želju koja boravi u ljudskom srcu – biti uz one koji imaju najveće potrebe i potrošiti se za njih.

Na poticaj talijanskoga Nacionalnog saveza liječničkih udruga 20. veljače se u cijeloj Italiji održavaju različite inicijative. Predsjednica talijanskoga Senata, Maria Elisabetta Alberti Casellati otkrila je u Rimu spomen-ploču u sjećanje na 326 liječnika i stomatologa koji su do danas izgubili život zbog koronavirusa. Dana 20. veljače prije godinu dana, u mjestu Codogno jedna je liječnica otkrila postojanje takozvanog Pacijenta br. 1, prvoga oboljeloga od bolesti COVID-19 u Italiji. Dan poslije zabilježen je prvi slučaj smrti od koronavirusa.

Poslije je više studija pokazalo da je i prije bilo drugih slučajeva, ali taj je dan ostao simbol, te je stoga odlučeno da se, počevši od ove godine, upravo 20. veljače obilježava Nacionalni dan kako bi se odala počast radu, profesionalnosti i žrtvi čitavoga zdravstvenog osoblja zauzetoga u borbi protiv bolesti COVID-19, uvijek u mislima na one koji su izgubili život i one koji su još uvijek na prvoj crti.