Na Četvrtu uskrsnu nedjelju ili Nedjelju Dobrog Pastira 25. travnja slavi se 58. svjetski dan molitve za zvanja na temu „Sveti Josip: san o pozivu“ u posebnoj godini posvećenoj zaštitniku sveopće Crkve. Tiskovni ured Svete Stolice je na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka objavio poruku koju je prigodom Dana zvanja papa Franjo uputio biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima iz cijeloga svijeta.

Papa u poruci podsjeća kako je 8. prosinca prošle godine, u prigodi sto pedesete obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, započela posebna godina koja je posvećena tom svecu. Podsjetio je i kako je tom prigodom napisao apostolsko pismo Patris corde, čiji je cilj bio „povećati našu ljubav prema ovom velikom svecu“. Sveti Josip je izvanredan lik, ali istodobno „toliko blizak našem vlastitom ljudskom iskustvu“. Nije činio zapanjujuće stvari, nije imao jedinstvene karizme, niti se činio posebnim u očima onih koji su ga susretali. Nije bio poznat niti se ičim isticao: Evanđelja ne prenose niti jednu njegovu riječ. Ipak, svojim je uobičajenim životom postigao nešto izvanredno u Božjim očima.

Bog gleda na srce (usp. 1. Sam 16, 7), a u svetom Josipu prepoznao je srce oca, sposobnog davati i rađati život u svakodnevici, ističe Papa u poruci. Tome streme zvanja, zvanja imaju isti cilj: rađati i obnavljati živote svaki dan. Gospodin želi oblikovati srca očeva i majki: srca koja su otvorena, sposobna za velike inicijative, velikodušna u sebedarju, suosjećajna u tješenju tjeskobnih i postojana u jačanju nade.

Svećeništvo i posvećeni život danas su toga jako potrebni poglavito danas u vremenima obilježenim krhkošću, ali i patnjama zbog pandemije, koja je iznjedrila neizvjesnosti i strahove o budućnosti i samom smislu života. Sveti Josip dolazi nam u susret svojom krotkošću, kao jedan od svetaca iz susjedstva. Istodobno, njegovo nas snažno svjedočanstvo može voditi na našemu putu, poručio je Papa u poruci za Svjetski dan molitve za zvanja.