U poruci za 37. Svjetski dan mladih, koji će se obilježiti nagodinu u Lisabonu, papa Franjo podsjetio je na temu posljednjeg Svjetskog dana mladih u Panami 2019. godine, koja je glasila „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1, 38).

„Nakon tog događaja, nastavili smo naše putovanje prema novom odredištu – Lisabonu 2023. – sa srcima užarenim Božjim žurnim pozivom da ustanemo”, istaknuo je Papa.

Posljednjih nekoliko godina u porukama za Svjetski dan mladih razmotrile su se brojne teme, a zajednička je riječ „ustati“. „To je riječ”, istaknuo je Papa, „koja nam također govori o ustajanju iz sna, buđenju za život svuda oko nas“.

Papa je naglasio da u ovim tegobnim vremenima pandemije i rata „Marija svima nama, a posebno vama, mladima poput nje, pokazuje put blizine i susreta”. Sveti je Otac zatim izrazio nadu da će iskustvo koje će mnogi mladi ljudi doživjeti u Lisabonu za Svjetski dan mladih u kolovozu 2023. predstavljati za novi početak za njih, kao i za čovječanstvo u cjelini.

Papa Franjo je nadalje primijetio da se Marija nakon Navještenja mogla usredotočiti na sebe, ali da se umjesto toga potpuno povjerila Bogu. Ona ustaje i kreće, jer je sigurna da je Božji plan najbolji plan za njezin život, naglasio je Papa.

„Marija”, nastavio je, „postaje hram Božji, slika hodočasničke Crkve, Crkve koja ide u službu, Crkve koja svima donosi radosnu vijest!”

U izvještajima o uskrsnuću često susrećemo dvije riječi: „probuditi se” i „ustati”, primijetio je Papa.

„Majka Božja uzor je mladima u pokretu, koji odbijaju stati pred zrcalo da promatraju sebe ili da se zapetljaju u „mreži“. Marijin fokus uvijek je usmjeren prema van.“

Papa Franjo se u poruci prisjetio kako je sveti Ambrozije iz Milana u svom komentaru na Evanđelje po Luki napisao da je Marija žurno krenula prema brdima, „jer se radovala obećanju i nastojala služiti drugima s entuzijazmom rođenim iz njene radosti“. Marijina je žurba, dakle, znak njezine želje za služenjem, objasnio je Papa.

Kad smo suočeni s konkretnim i hitnim potrebama, trebamo djelovati brzo, istaknuo je Papa, ujedno upitavši: „kakvu ‘žurbu’ imate, dragi mladi?“

Papa je istaknuo da postoji razlika između zdrave žurbe koja nas tjera „prema gore i prema drugima“ i nezdrave žurbe „koja nas može natjerati da živimo površno i sve shvaćamo olako”.

Sveti je Otac podsjetio mlade diljem svijeta da je „sada vrijeme da žurno krenemo prema konkretnim susretima, prema istinskom prihvaćanju drugačijih od sebe”.

„Moja poruka za vas, dragi mladi, velika poruka povjerena Crkvi je Isus! Da, sam Isus, u svojoj beskrajnoj ljubavi prema svakome od nas, svom spasenju i novom životu koji nam je podario.“

Na kraju, papa Franjo izrazio je nadu da će mladi koji planiraju sudjelovati na Svjetskom danu mladih moći ponovno iskusiti radost susreta s Bogom i braćom i sestrama.

„Nakon dugog razdoblja socijalnog distanciranja i izolacije, svi ćemo ponovno u Lisabonu – uz Božju pomoć – otkriti radost bratskog zagrljaja među narodima i generacijama, zagrljaja pomirenja i mira, zagrljaja novog misionarskog bratstva!” Poput Marije, zaključio je Papa, „ustanimo i pohitimo”.