Papa

Sobar koji radi u papinskim apartmanima uhićen je u petak u svezi sa slučajem curenja povjerljivih dokumenata iz Vatikana, potvrdio je viši vatikanski izvor. Prema podacima iz Vatikana, žandarmerija je u njegovom stanu pronašla „veliku količinu tajnih dokumenata“.

Taj je izvor potvrdio pisanje talijanskih medija koji su ranije objavili identitet uhićene osobe. Agencija ANSA i talijanski mediji objavili su da je uhićenik Papin sobar Paolo Gabriele, dio male skupine ljudi koja svakodnevno radi u papinskim odajama. “Stvar je vrlo ozbiljna”, rekao je za Reuters vatikanski izvor.  Pristup Papinim osobnim dokumentima ima vrlo malo ljudi, uključujući već spomenutog sobara, te još četiri časne sestre i dvojica njegovih tajnika Georga Gaenswein i Alfreda Xuereb.

Podržavaš Papu? Pridruži nam se:

Vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi ranije u petak je objavio da je policija pritvorila osobu kod koje su pronađeni povjerljivi vatikanski dokumenti. Rekao je da ne može otkriti o kome se radi u interesu istrage, osim da nije u pitanju svećenik.

Veći dio ove godine Vatikan je bio suočen s neovlaštenim objavljivanjem povjerljivih dokumenta u talijanskim medijima. U javnost su čak procurila i osobna pisma papi Benediktu XVI.

Papa Benedikt XVI. bio je naložio provođenje nekoliko istraga, a imenovao je i kardinalsko povjerenstvo u svezi s tim slučajem. Za nadati se da je ovim uhićenjem konačno riješena neugodna situacija u koju je bio doveden Sveti Otac.

Bitno.net