Papa Franjo pozvao je sve ljude da budu ‘zaštitnici’ poput svetog Josipa, da se brinu za siromašne, obitelji, okolinu, ali i za vlastite emocije i srca.

– Na kraju krajeva, sve je povjereno našoj zaštiti, i svi smo odgovorni za to. Budite zaštitnici Božjih darova! – istaknuo je Papa.

U evanđeljima, primijetio je Papa, sveti Josip prikazan je kao snažan i hrabar čovjek, radnik, u njegovu srcu primjećujemo veliku nježnost, koja nije osobina slabih, već znak snage duha i sposobnosti za brižnost, za suosjećanje, ali i za istinsku otvorenost prema drugima.

– Kako Josip odgovara na Božji poziv da bude zaštitnik Marije, Isusa i Crkve? upitao je Papa. – Time što je stalno pažljiv prema Bogu, otvoren znakovima Božje prisutnosti i Njegovim planovima, ne samo vlastitima. Josip je ‘zaštitnik’ jer je bio sposoban čuti Božji glas i dao se voditi Njegovom voljom.

Biti ‘zaštitnik’ znači brinuti se za članove svoje obitelji: muževi i žene štite jedno drugo, i kao roditelji brinu se o djeci, a djeca s vremenom štite svoje roditelje. Biti ‘zaštitnik’ znači i bdjeti nad vlastitim emocijama, nad svojim srcima, jer srce je sjedište dobrih i zlih misli; misli koje nas mogu izgraditi i uništiti! – istaknuo je Papa u svojoj homiliji.

– Zaštititi ljude, svaku osobu, posebice najsiromašnije – to je služba na koju je pozvan biskup Rima, na tu smo službu svi pozvani. Svi smo pozvani širiti tu nadu – kazao je Papa.

I.V. | Bitno.net

Lajkajte facebook stranicu pape Franje: