Papa

U cijeloj Latinskoj Americi ima dinamičnih židovskih zajednica, posebno u Argentini i u Brazilu, koje žive zajedno s velikom većinom katolika – primijetio je Sveti Otac te dodao da su od vremena Drugoga vatikanskog sabora, ne samo ojačali odnosi između Židova i katolika, nego su u tijeku razni pothvati koji potiču produbljivanje uzajamnoga prijateljstva. U temelju je tog prijateljstva, dakle, Drugi vatikanski sabor, čija se 50. obljetnica početka obilježava u listopadu – podsjetio je Papa. Deklaracija ‘Nostra Aetate’, o odnosima Crkve s nekršćanskim religijama, vodi naše napore u promicanju većega razumijevanja, poštovanja i suradnje među našim zajednicama. Osim što je zauzela jasno stajalište protiv svih oblika antisemitizma, postavila je također temelje za novo teološko vrjednovanje odnosa između Crkve i židovstva, te izrazila pouzdanje da prinos duhovne baštine zajedničke Židovima i kršćanima može dovesti do sve većega razumijevanja i poštovanja.

Uzimajući u obzir napredak postignut u posljednjih 50 godina katoličko-židovskih odnosa u cijelomu svijetu, Sveti je Otac istaknuo da ne možemo ne zahvaliti Svemogućemu za taj očiti znak Njegove dobrote i providnosti. Povećanjem pouzdanja, poštovanja i dobre volje, skupine koje su se na početku udružile s nepovjerenjem, korak po korak postaju pouzdani partneri i dobri prijatelji koji se mogu zajednički suočiti s krizama i pozitivno riješiti sukobe – napomenuo je Sveti Otac te primijetio – Jasno, valja još mnogo toga učiniti da bi se nadvladale teškoće iz prošlosti, da bi se promicali bolji odnosi među našim dvjema zajednicama, te dao odgovor na izazove današnjega svijeta. Ipak, činjenica da se zajedno prolazi putom dijaloga, pomirenja i suradnje, razlog je za zahvalu – rekao je Papa.

U svijetu kojemu sve više prijeti gubitak duhovnih i moralnih vrednota koje mogu zajamčiti poštovanje ljudskoga dostojanstva i trajan mir, iskreni i smjerni dijalog među religijama i kulturama bitan je za budućnost naše ljudske obitelji – istaknuo je Sveti Otac te na kraju izrazio nadu da je današnji susret vrelo ohrabrenja i novoga pouzdanja, u uspostavljanju sve snažnijih veza prijateljstava i suradnje, i to kako bi se, za dobro cijeloga čovječanstva, dalo proročko svjedočanstvo snage Božje istine, pravednosti i pomirbene ljubavi. (rv/bitno.net)