Papa Franjo kritizirao je danas kulturu u kojoj su životinje i ljubimci ispred djece.

Tijekom dvodnevne konferencije “Opće stanje stope nataliteta” održane u Rimu, a na kojoj je osim pape sudjelovala i talijanska premijerka Giorgia Meloni, Sveti je Otac istaknuo kako je stopa nataliteta glavni pokazatelj nade u ljudima.

“Ako se rađa malo djece znači da je nada slaba. I to ne ostavlja samo posljedice iz ekonomske ili društvene perspektive, već potkopava povjerenje u budućnost.”

Italija ima jednu od najnižih stopa nataliteta u svijetu sa samo 1.25 rođena djeteta po ženi, piše Catholic News Agency.

Papa Franjo istaknuo je kako se rađanje i odgoj djece u današnje vrijeme promatraju isključivo kao teret obitelji, što stavlja veliki pritisak na mlade koji “odrastaju u nesigurnosti, čak razočaranju i strahu”.

Mladi “žive u društvenoj klimi u kojoj se zasnivanje obitelji pretvorilo u golem pothvat, umjesto da bude zajednička vrijednost koju svi prepoznaju i podržavaju”, dodao je.

Posebno je kritizirao situaciju u kojoj ljubimci zamjenjuju djecu u domovima, ispričavši kako je na nedavnoj audijenciji susreo pedesetogodišnju ženu koja je otvorila svoju torbu i zamolila ga da blagoslovi “njenu bebu”, a zapravo se radilo o psu.

“Izgubio sam strpljenje, ukorio ju i rekao da su mnoga djeca danas gladna, a ona mi donosi psa.”

Papa se osim djece dotaknuo i migranata, rekavši da “sretna zajednica prirodno razvija želju da primi i integrira, izrazi dobrodošlicu, dok je nesretno društvo svedeno na skup pojedinaca koji pokušavaju obraniti ono što imaju pod svaku cijenu”.