Hitan društveni problem – tim se riječima papa Franjo osvrnuo na problem denataliteta kao pitanje s kojim se valja hitno suočiti, jer rađanje malo djece, posebno na Zapadu, znači osiromašiti budućnost sviju. Papa je to učinio u poruci pročitanoj sudionicima drugoga izdanja kongresa o natalitetu (Stati Generali della natalità), koji je započeo danas u Rimu, u organizaciji Zaklade za natalitet i uz prinos Foruma obiteljskih udruga. Inicijativa se održava pod naslovom „Može se učiniti“, javlja Vatican News.

Generativno siromaštvo

Papa je u poruci istaknuo egzistencijalnu periferiju na Zapadu, neupadljivu, koja se ne primjećuje odmah; riječ je o onima koji žele dijete, ali ne mogu to ostvariti. San o obitelji koji nestaje i koji spušta „letvicu želja“ kako bi se zadovoljili osrednjim zamjenama poput posla, automobila, putovanjā ili ljubomornoga čuvanja slobodnog vremena.

Ljepota obitelji s puno djece riskira postati utopijom, snom koji je teško realizirati – poručio je Papa i dodao – To je novo siromaštvo koje me plaši. To je generativno siromaštvo onih koji se odriču želje za srećom koju imaju u svojem srcu, onih koji se pomiruju s razvodnjavanjem najvećih težnji, onih koji se zadovoljavaju s malo i prestaju se nadati velikim stvarima. Da, to je tragično siromaštvo, jer pogađa ljudska bića u njihovu najvećem bogatstvu: donijeti na svijet živote kako bi se brinuli o njima, te s ljubavlju prenositi drugima primljeni život.

Zajedničko zauzimanje

Denatalitet je problem – napisao je Papa – i tko se s njim ne suoči, kratkovidan je, znači da ne želi gledati daleko, naprijed. To znači okrenuti se na drugu stranu, misleći da su problemi uvijek previše slojeviti te da se ništa ne može učiniti. U odnosu na predaju valja ponovno istaknuti da se „može učiniti“ – napomenuo je spominjući naslov skupa koji mu se – kako je istaknuo – sviđa. Moguće je nadati se protiv svake nade, protiv brojeva koji se pogoršavaju iz godine u godinu. ‘Može se učiniti’ znači ne prihvaćati pasivno da se stvari ne mogu promijeniti.

Dragi prijatelji, stvari se mogu promijeniti ako se bez straha, idući dalje od jednostranih interesa i ideoloških ograda, zajednički zauzmemo. Stoga se nadam da će se na svim razinama – institucionalnoj, medijskoj, kulturnoj, gospodarskoj i društvenoj – podupirati, unaprjeđivati i provoditi konkretne politike usmjerene na ponovno poticanje nataliteta i obitelji.

Promijeniti smjer demografskoj zimi

Jedinstvo je način za suočavanje s teškim pitanjima, imajući na umu da je pitanje nataliteta pitanje koje ne dijeli. Otuda je stigao Papin poticaj poduzećima, bankama, udrugama, sindikatima, sportašima, glumcima, piscima, političarima, da svi zajedno razmisle o tomu kako ponovno početi nadati se životu.

Podatci, predviđanja i brojevi već su svima poznati; potrebna je konkretnost. Vrijeme je da obiteljima i mladima damo realne odgovore; nada ne može i ne smije umrijeti zbog čekanja. Molim Boga da blagoslovi vaše zauzimanje. Uz vas sam i navijam za vas, kako bismo zajedno promijenili smjer te hladne demografske zime. To se može učiniti! – istaknuo je na kraju papa Franjo.