Papa Franjo susreo se u nedjelju ujutro, prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, sa skupinom mladih iz argentinske nadbiskupije koji će sudjelovati na nadolazećem Svjetskom danu mladih u Lisabonu. Jeste li shvatili da se spremate „igrati svjetsko prvenstvo“? Želja pape Franje je da mladi prizivaju jedinstvo, koje je tražio Isus, u različitosti lica i kultura

U nedjelju ujutro, 16. srpnja, u dvorani Klementina u Vatikanu, papa Franjo primio je u audijenciju mlade hodočasnike iz nadbiskupije Córdoba, u Argentini, koji se pripremaju za nadolazeći Svjetski dan mladih u Lisabonu. Sveti Otac podsjetio ih je na geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana mladih: „Poput Marije, ustali ste – ostavili sve ono poznato – svoje obitelji, svoje udobnosti – i pohitali ste ususret drugima!“ (usp. Lk 1, 39). Neki su možda sa sobom ponijeli màte, drugi gitaru; ali ono što po čemu ste prepoznatljivi jest „dres“, dres vjere i ljubavi prema Bogu i braći.

Na „svjetskom prvenstvu“ u Lisabonu svi će biti pobjednici

I upravo je sport, točnije nogomet, slika koju papa Franjo predlaže da opiše iskustvo koje će ti mladi ljudi proživjeti. Jeste li shvatili – kazao je rimski biskup – da se spremate „igrati svjetsko prvenstvo“? To „svjetsko prvenstvo“ je jako posebno, to je prijateljski ogled u kojoj nema pobjednika i poraženih, već svi pobjeđujemo.

Da, jer kada izlazimo iz sebe samih i susrećemo druge, kad dijelimo – odnosno kad dajemo ono što imamo i otvoreni smo primiti ono što nam drugi daju – kad nikoga ne odbijamo, tada smo svi pobjednici i zajedno možemo podići „pehar bratstva“. Kako je to samo potrebno u naše vrijeme!, naglasio je Sveti Otac okupljenim mladima u Vatikanu.

Svjedočanstvo za mnoge izgubljene mlade ljude

Ovih dana u Rimu, nastavio je Papa, možete vidjeti stope mnogih kršćana koji su išli za Kristom sve do kraja, mnogih svetaca koji su dali svoj život za njega u različitim povijesnim razdobljima. Nadolazeći Svjetski dan mladih, rekao je Sveti Otac, bit će prilika koja će vas obogatiti velikom raznolikošću lica, kultura, iskustava, različitih izraza i očitovanja naše vjere.

No, iznad svega, moći ćete do kraja iskusiti Isusovu čežnju: da budete „jedno“ kako bi svijet uzvjerovao (usp. Iv 17, 21) i to će vam pomoći svjedočiti radost evanđelja mnogim drugim mladima koji ne nalaze smisao života ili su se izgubili na svom putu i ne znaju kako dalje.

„Želim vam dobru utakmicu. Neka vas Isus blagoslovi i Djevica Marija čuva. I molim vas da molite za mene. Vidimo se u Lisabonu. Hvala vam!“, rekao je Sveti Otac na kraju audijencije.