Papa

U poruci za 99. svjetski dan selioca Papa naglašava da, unatoč sadašnjoj gospodarskoj krizi, valja uvijek poštivati temeljna prava selioca. Potiče dakle države da hermetički ne zatvaraju granice, nego da radije u korijenu riješe ranu trgovine i izrabljivanja osoba.

Vjera i nada često ispunjaju zavežljaj selioca, stoga ih se ne smije ubijati – piše Sveti Otac u poruci za sljedeći Dan selioca koji će se obilježavati 13. siječnja 2013. godine. Papa ističe prinos koji selioci mogu dati društvu i Crkvi zemalja u koje dolaze. Stoga, opominje papa Benedikt XVI., iako svaka država ima pravo određivati selilačke prilive imajući u vidiku opće dobro, uvijek se treba jamčiti poštivanje dostojanstva svake ljudske osobe. Pravo je na iseljavanje, tvrdi Sveti Otac citirajući saborsku konstituciju Radost i nada, uvršteno u temeljna ljudska prava.

Uostalom, nastavlja Sveti Otac, osim selilačkog prava, treba jamčiti i pravo na ne iseljavanje. Zaista su mnoga seljenja – stoji nadalje u Poruci – posljedica gospodarske nesigurnosti, pomanjkanja osnovnih dobara, prirodnih nepogoda, ratova i društvenih nereda. Nažalost, primijetio je Sveti Otac, tako seljenje umjesto hodočašća nade biva kalvarija za preživljavanje, gdje su naročito najslabiji lišeni njihovih osnovnih prava – tvrdi Papa.

Glede toga – nastavlja papa Benedikt XVI. – ne smije se zaboraviti nezakonito iseljavanje, posebice ako se čini kao trgovina i izrabljivanje osoba, naročito žena i djece. Ta zlodjela, piše Sveti Otac, valja odlučno osuditi i kazniti. A ipak, dodaje Papa, ne može se reguliranje selilačkih priliva ograničavati na hermetičko zatvaranje granica i na zaoštravanja kazni protiv neregularnih. Papa dakle želi usklađene pothvate za razvoj država podrijetla selioca i napose „veću raspoloživost prosudbe pojedinačnih slučajeva koji zahtijevaju humanitarnu zaštitu i politički azil. U svemu tome – potaknuo je Papa – važno je ojačati i razvijati odnose sporazumijevanja i suradnje između crkvenih i državnih ustanova.

Glede selioca Crkva je pozvana da izbjegava opasnost pukog asistencijalizma – opomenuo je Papa – kako bi poticala istinsko uključivanje u društvo da svi budu aktivni i odgovorni za uzajamno blagostanje, da svi imaju jednaka prava i obveze. Uostalom, Crkva ne zanemaruje pozitivna vidike i mogućnosti migracija kada se potiče cjelovito uključivanje. Selioci i izbjeglice sa svojim stručnostima, tvrdi Sveti Otac, mogu pridonijeti blagostanju zemlje u koju dolaze. A mogu je i obogatiti svojim vjerskim svjedočanstvom, jer može biti poticaj zajednicama drevne kršćanske tradicije – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)