Na ovaj dan molitve i posta za Ukrajinu izmolimo oružjem duha od Gospodina mir, koji čovjek sam ne može izgraditi, pozvao je u propovijedi papa Franjo koji tradicionalne obrede nije mogao predvoditi zbog bolova u koljenu.

Na njegovu želju ovogodišnja je Pepelnica sva u znaku mira za Ukrajinu. Ove je godine održana i pokornička procesija od benediktinske crkve Sv. Anzelma preko sjedišta Malteških vitezova do Aventina i bazilike Sv. Sabine u kojoj je Papa redovito pješačio, a koje je prošle godine izostala zbog pandemije.

Misu i obrede uime Svetoga Oca predvodio je kardinal Parolin, koji je i pročitao Papinu propovijed koja je bila usredotočena na „plaću“ – kod Oca i kod ljudi. Na Pepelnicu naša je pozornost usmjerena na predanost koju traži put vjere, a ne na nagradu do koje vodi, poručio je Papa, pojasnivši kako je prva plaća istinska i konačna nagrada, cilj života. Druga je nasuprot tome prolazna, zabluda kojoj smo skloni kad su nam divljenje ljudi i svjetovni uspjeh najvažniji.

Čak i u molitvi, milosrđu i postu može biti skriven crv samodostatnosti, upozorio je Papa. Pepeo na svjetlo iznosi ništavnost koja se krije iza grčevite potrage za svjetovnim nagradama; podsjeća nas da je svjetovnost kao prah koji povjetarac raznese. Mi nismo na ovom svijetu da bismo lovili vjetar, naše srce žeđa za vječnošću. Korizma je dar koji nam je Bog darovao da bismo se vratili životu, da bismo iznutra ozdravili i krenuli prema Uskrsu, neprolaznom, ka nagradi kod Oca. Korizma je put izliječena, poručio je Papa.

Kao bitan dio toga puta Papa predlaže promjenu načina života, za koju pak trebamo molitvu, milosrđe i post. Propovijed je završio usrdnom molitvom za mir.