Na prijemu dobrodošlice papu Franju je dočekao predsjednik Horacio Cartes. Papa je zahvalio na toplom gostoprimstvu, ali je odmah podsjetio na bolnu povijest Paragvaja između ‘800 i’ 900: na “strašne posljedice rata, na bratoubojstvo, na nedostatak slobode i na kršenje ljudskih prava”:

“Koliko boli i smrti…” – kazao je Sveti Otac. Ali su divljenja vrijedni upornost i duh paragvajskog naroda u prevladavanju mnogih nedaća i nastavku napora u izgradnji prosperitetnog i miroljubivog naroda.” – kazao je poglavar Katoličke Crkve.

Podsjećajući na prošle sukobe s drugim zemljama Latinske Amerike, papa Franjo je izrazio svoje “divljenje” paragvajskim ženama koje su znale reagirati na pokolj svojih muževa, u “nepravednom ratu što je zamalo uništio bratstvo naših naroda”.

Na svojim ramenima majke, supruge i udovice ponijele su najveći teret; bile su sposobne povesti naprijed svoje obitelji i svoju zemlju, ulijevajući u mlađe naraštaje nadu u bolje sutra. Bog neka blagoslovi paragvajsku ženu, najslavniju ženu Latinske Amerike!” – rekao je papa Franjo.

Neka više nikad ne bude rata među braćom! – pozvao je. Papa je ukazao na važnost pamćenja utemeljena na “pravednosti” i bez osjećaja osvete i mržnje” te na “apsurd rata”: Uvijek gradimo mir! Gradimo čak i onaj svakodnevni mir; onaj u kojem iz dana u dan, svi sudjelujemo izbjegavanjem arogantnih gesta, stavova, ili uvredljivih riječi, nego umjesto toga promičimo razumijevanje, dijalog i suradnju.”

Sveti Otac priznaje da je već određeni broj godina „Paragvaj predan izgradnji čvrstog i stabilnoga demokratskog puta” i borbi protiv korupcije, te potiče na “učvršćivanje demokratske strukture i institucija”, izbjegavajući pak napast “formalne demokracije”. Pozvao je isto tako na “poboljšanje dijaloga kao prikladan način za promicanje općega dobra, utemeljen na kulturi susreta, poštovanju i priznanju legitimnih razlika i mišljenja drugih ljudi”, kao i prevladavanja sukoba i ideoloških podjela…

Ubogi i bijedni imaju doći na prvo mjesto. Čine se veliki napori, kako bi Paragvaj ostvario gospodarski rast i napredak. Učinjeni su važni koraci na području obrazovanja i zdravstva. Ne prestajte ulagati napor svih društvenih čimbenika, da ne bude više djece bez mogućnosti obrazovanja, obitelji bez doma, radnika bez dostojanstvenog zaposlenja, seljaka bez zemlje i mnogih prisiljenih na iseljenje prema neizvjesnoj budućnosti; neka ne bude više žrtava nasilja, korupcije ili trgovine drogom. Gospodarski razvitak koji ne uzima u obzir slabe i nesretne, nije istinski razvitak – poručio je snažno Sveti Otac.

Mjera gospodarskog modela – kaže papa Franjo – treba biti cjelovito dostojanstvo ljudskoga bića, a posebno onih najugroženijih i bespomoćnih”. Papa uvjerava u suradnju Katoličke Crkve u izgradnji “pravednog i uključivoga društva”, odnosno “puta milosrđa” koji je prokrčio Krist, koji “oslanjen na pravednost”, vodi naprijed, i osvjetljuje ljubav, tako da nitko više ne živi na rubu društva“ – zaključio je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net