Krist

Nakon svete mise, Papa je s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači predvodio molitvu Anđeoskoga pozdravljenja. Ponovno razmišljajući o jučerašnjoj svetkovini, papa je Benedikt XVI. istaknuo da je Kristovo Kraljevstvo povjereno Crkvi koja je njegov izvor i početak. Pozvao je također na molitvu za nove kardinale, a pozdravljajući hodočasnike francuskoga govornog područja posebno se obratio skupini od oko 500 hodočasnika iz Libanona, među kojima su bili i brojni muslimani, a koji su došli u Rim kako bi dopratili novoga kardinala Bécharu Raïja te molili za mir.

Nastaviti Božje spasenjsko djelo obraćajući se na Evanđelje, poziv je koji dodiruje srce svakog vjernika – kako kaže Papa – jer Krist Kralj nije došao da bude služen, nego kako bi služio i dao svjedočanstvo istine. Sveti je Otac stoga upravio svoje misli na šest novih kardinala koji, dolazeći s raznih strana svijeta pokazuju – istaknuo je Sveti Otac – univerzalnu dimenziju Crkve. Pozivam sve da mole za šest novih kardinala koje sam jučer uvrstio u Kardinalski zbor, da ih Duh Sveti ojača u vjeri i ljubavi, te ih ispuni svojim darovima, kako bi svoju novu odgovornost živjeli kao još jedno posvećenje Kristu i Njegovu Kraljevstvu – rekao je Papa, a potom zazvao Djevicu Mariju, od koje je zatražio zaštitu za Crkvu i sve vjernike.

Neka nam svima Gospa pomogne živjeti sadašnje vrijeme u očekivanju Gospodinova povratka, snažno tražeći od Boga: ‘Neka dođe Kraljevstvo Tvoje’, i obavljajući djela svjetla koja nas sve više približavaju Nebu, svjesni da, u burnim zbivanjima povijesti, Bog nastavlja graditi svoje Kraljevstvo ljubavi – rekao je Sveti Otac.

U pozdravima na raznim jezicima, papa je Benedikt XVI. podsjetio na beatifikaciju sestre Marije Troncatti u Ekvadoru, koja je – kako je rekao – velikodušna svjedokinja koja se stavila u službu evangelizacije i promicanja čovjeka; a potom i na prvu Večernju Došašća sa sveučilištarcima u Godini vjere, koja je na programu u subotu, 1. prosinca, u Vatikanskoj bazilici. Pustimo da Krist obrati naša srca i naše umove, kako bismo vidjeli da je istinska veličina i punina čovjeka u bivanju s Bogom, te u primljenoj i darovanoj ljubavi – rekao je Sveti Otac te upravio molitvu Gospodinu da Njegov blagoslov siđe na cijelo čovječanstvo i povede ga prema miru. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com