Po krštenju, Duh Sveti nas je umetnuo u srce i sam Božji život, koji je zajedništvo ljubavi. Bog je „obitelj“ triju Osoba koje se tako vole da čine jednu jedinu stvar. Ta „božanska obitelj“ nije zatvorena u sebe, nego je otvorena, priopćava se u stvaranju i povijesti te je ušla u svijet ljudi kako bi sve pozvala da u njoj sudjeluju – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru.

Prije molitve Angelusa na svetkovinu Presvetoga Trojstva, papa Franjo je podsjetio na današnji evanđeoski odlomak, u kojem Isus učenicima otkriva u čemu se sastoji poslanje Duha Svetoga: On nas vodi u razumijevanju Isusovih riječi.

Ali Duh nas ne poučava „novim doktrinama“, nego nas uvodi u „puno shvaćanje onoga što je Sin čuo od Oca i što je obznanio učenicima“. „Duh nas vodi u novim životnim situacijama s pogledom upravljenim na Isusa i istovremeno otvorenim zbivanjima i budućnosti. On nam pomaže hoditi kroz povijest, čvrsto ukorijenjeni u evanđelju i s dinamičnom vjernošću našim tradicijama i običajima“ – kazao je Papa.

Stvoreni smo na sliku Boga koji je zajedništvo, što nas poziva da se i mi ostvarimo kao bića u odnosu solidarnosti i međusobne ljubavi – iznad svega u crkvenim zajednicama, ali i u svim drugim okruženjima – nastavio je Papa. „Svetkovina Presvetoga Trojstva nas poziva da se zalažemo u svakodnevnim događajima kako bismo bili kvasac zajedništva, utjehe i milosrđa.“

Nakon molitve Angelusa, podsjetio je kako je jučer blaženim proglašen Francesco Maria Greco, svećenik i utemeljitelj Malih sestara službenica Presvetih Srdaca. Nazvao ga je „animatorom posvećenoga i socijalnoga života“ i potaknuo na zahvalnost Bogu za „tog uzornog svećenika“.

Napomenuo je da sutra u Istambulu započinje prvi Svjetski humanitarni sastanak na vrhu, na kojem će se razmatrati kako odgovoriti na aktualne dramatične humanitarne situacije. „Pratimo s molitvom sudionike na tom susretu kako bi se u potpunosti zalagali da ostvare glavni humanitarni cilj: spasiti život svakog ljudskog bića, ne isključujući nikoga, osobito nevine i najnezaštićenije“ – ustvrdio je Papa, napominjući da će na tom susretu sudjelovati i Sveta Stolica.

Na koncu je potaknuo da se vjernici 24. svibnja duhovno ujedine s kineskim katolicima, koji tada slave spomen Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana, u šangajskom svetištu Sheshan. „Molimo Mariju da svojoj djeci u Kini daruje sposobnost da u svakoj situaciji mogu prepoznati znakove Božje prisutnosti“. „U ovoj Svetoj godini milosrđa, neka kineski katolici, zajedno s onima koji slijede druge plemenite vjerske tradicije, postanu konkretan znak ljubavi i pomirenja“ – poželio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net