Bog iznova stvara – kazao je Papa. Ponovno stvara stvari. Crkva se ne umara tvrditi da je to ponovno stvaranje čudesnije od stvaranja. Bog čudesno obnavlja. On pohađa svoj narod: obnoviteljskom snagom. U narodu je Božjem uvijek tinjala ta svijest da će ga Bog pohoditi. Prisjetimo se posljednjih Josipovih riječi svojoj braći: ‘Kada vas pohodi Gospodin, sa sobom ponesite moje kosti’. Bog će pohoditi svoj narod. To je Izraelova nada, pohodit će ga s ovom utjehom – objasnio je Sveti Otac.

A utjeha je – nastavio je Papa – obnavljanje svega, ne jedanput nego mnogo puta – svemira i nas. To Božje obnavljanje ima dvije protege, ovo je važno istaknuti. Kad se Bog približava, daje nam nadu koja obnavlja; uvijek otvara vrata! Kad se Bog približava, ne zatvara vrata nego ih otvara. Približavajući se daje nam nadu, a ta je nada u kršćanskom životu istinska snaga. Ona je milosni dar – rekao je Papa.

Kada neki kršćanin zaboravi nadu, još gore ako je izgubi, onda njegov život nema smisla. Kao da je pred nekim zidom. Ali Bog nas tješi nadom i obnavlja da idemo naprijed. Čini to i svojom blizinom, posebnom za svakoga, jer Gospodin tješi svoj narod, svakoga od nas tješi. Lijepo je to rečeno na kraju prvoga liturgijskoga čitanja: „Kao pastir pase stado svoje, rukama ga svojim sakuplja, jaganjce nosi u naručju, a dojilicama otpočinut daje.“ Ovo je nježnost; Bog naš tješi svojom nježnošću – istaknuo je Papa.

Svemogući se Bog ne boji nježnosti. On postaje nježnost, postaje maleno dijete. U Evanđelju Isus govori isto – dodao je Papa – „Tako ni Otac vaš, koji je na nebesima, neće da propadne ni jedan od ovih malenih.“ Svatko je od nas vrlo važan u Božjim očima. Bog se dariva u nježnosti, a darivajući nam nadu, čini da idemo naprijed. Četrdeset dana prije Uskrsnuća i Uzašašća Isusov je glavni posao bio: tješiti učenike, približiti se i utješiti.

Približiti se i uliti nadu, nježno se približiti. Razmislimo o Isusovoj nježnosti prema apostolima, Mariji Magdaleni, prema učenicima iz Emausa. Nježno se približavao: ‘Daj mi jesti’. Sa svetim Tomom: ‘Stavi svoj prst ovdje’. Takav je Gospodin. On je Tješitelj. Neka nam Bog podari milost da se ne bojimo njegove utjehe, da budemo otvoreni: prositi je i tražiti, jer će nam ona podariti nadu, a po njoj ćemo osjetiti Njegovu nježnost – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan