Papa masline

Sveti se Otac posljednjeg dana svog pohoda Svetoj Zemlji susreo u crkvi u Getsemanskom vrtu sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima; njih oko četiri stotine. Zahvalio im je za njihovo djelovanje u Svetoj Zemlji i pozvao ih da vjerno nasljeduju Krista. Istodobno ih je ohrabrio da ne budu prestrašeni i obeshrabreni nego da hrabro i s povjerenjem ustraju na svome putu i u svome poslanju. U nagovoru koji je dijelom bio u obliku ispita savjesti, Papa je sve okupljene – biskupe, svećenike, Bogu posvećene osobe, sjemeništarce – potaknuo na razmišljanje: Tko sam ja pred patnjama moga Gospodina? Jesmo li među onima koji su zaspali, izdali ga, zatajili, planirali život bez njega, ili među onima koji su uz Gospodina ustrajali do kraja kao Blažena Djevica i apostol Ivan, pitao je Papa. Svjesni smo nesrazmjera između veličine Božjega poziva i naše malenosti, između uzvišenosti poslanja i stvarnosti ljudske slabosti, rekao je Papa te posvjedočio veličinu Božje dobrote i milosrđa i da je Bog uvijek na našoj strani i nikada nas ne napušta.

U crkvi iz koje je poslao pozdrav svim kršćanima u Svetoj Zemlji, Papa je dočekan sa snažnim pljeskom i povicima “Živio Papa”. Latinski patrijarh Fouad Tawal u pozdravu je upozorio na teško stanje kršćana u Svetoj Zemlji, rekavši da strah koji je Isus osjetio u Getsemanskom vrtu još traje za njegove sinove i kćeri. Na susretu je papa Franjo nosio crvenu štolu koju je Pavao VI. koristio za svoga povijesnog pohoda Svetoj zemlji god. 1964. Nakon Službe riječi posadio je maslinovo drvo pored onoga koje je njegov prethodnik posadio prije pedeset godina. Papa je mimo protokola prema vlastitoj želji ručao s franjevcima – čuvarima Svete Zemlje, a pratili su ga samo apostolski nuncij nadbiskup Giuseppe Lazzarotto i kustos Pierbattista Pizzaballa. I samim franjevcima promjena plana javljena je tek sat vremena prije ručka, izvijestio je Njemački program Radio Vatikana.

Na kraju svoga apostolskoga putovanja Papa je slavio misu s biskupima Svete Zemlje u Dvorani Posljednje večere. Poručio je da je Crkva rođena “u pokretu” i stoga je svaki vjernik pozvan ići u svijet naviještati Radosnu vijest i uskladiti s njome svoj život. Posebno je protumačio značenje te dvorane za svakog kršćanina. Dvorana Posljednje večere podsjeća nas na dijeljenje, bratstvo, sklad i mir među nama. Koliko je ljubavi i dobrote proizašlo iz te Dvorane. Koliko je milosrđa izašlo od tuda, kao rijeka iz svoga izvora, koja počinje kao potok i prerasta u veliku bujicu. Svi sveci crpe iz toga izvora, rekao je Papa. Dvorana Posljednje večere podsjeća nas i na rađanje nove obitelji, Crkve, koju je utemeljio uskrsli Krist, obitelji koja ima majku, Djevicu Mariju. Kršćanska obitelj pripada toj velikoj obitelji i u njoj ona pronalazi svjetlo i snagu usred izazova i teškoća života. Sva djeca Božja iz svakog jezika i naroda pozvana su biti dijelom te velike obitelji, kao braća i sestre i sinovi i kćeri jednog Oca na nebesima, rekao je papa Franjo na završnoj misi svoga apostolskoga pohoda Svetoj Zemlji.

IKA/Bitno.net