Kuba

Sve do posljednje, bile su vrlo bremenite Papine riječi upućene otočanima, također i one izrečene na odlasku iz zračne luke u Havani. Nekoliko sati prije polijetanja Papa se u Apostolskoj nuncijaturi zadržao u polusatnom razgovoru s bolesnim kubanskim vođom Fidelom Castrom.

O. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda i Vatikanskog radija, nazočio je susretu između Pape i Fidel Castra. Komandant je žarko želio sresti Papu i postaviti mu neka pitanja, među tim upitima neki su se odnosili na Crkvu i Papinu službu, a neki na današnje stanje čovječanstva: izazovi za današnje ljude, poteškoće znanosti da odgovori na iščekivanja, te o problemima međureligijskog dijaloga. Castro je želio od Pape čuti kako se može odgovoriti na probleme današnjeg svijeta, kazao je Lombardi. Sveti Otac odgovorio je, naravno iz svoje perspektive, da vjersko viđenje čovjeka i svijeta može pridonijeti da se pronađu svjetlo, smjernice, rješenja za probleme današnjeg svijeta. A na upit o plodovima apostolskih putovanja, prije četrnaest godina pape Ivana Pavla II. i sadašnjega Benedikta XVI., rekao je da je svrha apostolskih putovanja ohrabriti Crkvu, podariti joj novu živost i nadu da može pridonijeti rješavanju društvenih problema.

Osvrćući se na Papin pohod Kubi, predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice podsjetio je na Papine zahtjeve kubanskim vlastima za slobodnije djelovanje Crkve, za veću vjersku slobodu, shvaćenu kao potpuno svjedočanstvo crkvenoga života, da Crkva može djelovati na odgojnom i karitativnom području radi općega dobra svekolikog kubanskog naroda.

Na novinarov upit o razlozima Papina dolaska na Kubu, Lombardi je odgovorio da putovanje podrazumijeva osobni susret s mjesnim stanovništvom. Kad te narod vidi kao osobu i tvoje ponašanje, kad osjeti tvoju prisutnost, onda te može procijeniti i zavoljeti. Također i vođe, bez obzira na njihov položaj, vide osobe, napose jednu osobu kao što je Papa, s kojom se može razgovarati, koji je pozoran na potrebe naroda a kojemu vlasti imaju služiti, osjete da ih s Papom ujedinjuje zajednička briga, odnosno odgovornost za opće dobro naroda, zaključio je Lombardi.(ika/bitno.net)